Közélet 2014. december 14. 14:15 Forrás: napi.hu

Halat venne karácsonyra? Itt az új tiltás! 

Halat venne karácsonyra? Itt az új tiltás! 
Vége az élőhal-árusításnak Magyarországon: December közepétől már nem vásárolható élő hal a boltokban. A halboltok és más kereskedelmi egységek csak kábítást követően adhatják el a halakat - hívja fel a figyelmet az agrártárca.
A Földművelésügyi Minisztérium december 17-én hatályba lépő rendelete megszabja, hogy bár az értékesítésig a halak tárolhatók tartályban, azonban eladni csak olyan kábítást követően szabad, amellyel biztosítható, hogy a hal az eszméletét nem nyeri vissza. A rendelet szerint élő állapotban nem értékesíthetők horgásztóból kifogott halak sem, ez esetben is csak olyan kábítást követően szabad eladni halat, mellyel biztosítható, hogy a hal nem nyeri vissza az eszméletét - fogalmaz a közlemény.

Abban az esetben, ha a halboltba, vagy a kereskedelmi egységbe érkező halszállítmány mennyisége meghaladja a létesítmény tárolási kapacitását, a szállítmány elhelyezésére engedéllyel rendelkező átmeneti tároló hely is igénybe vehető. Innen a halak élő állapotban kizárólag az előírt feltételeknek megfelelő élelmiszeripari vállalkozásokba szállíthatók - hívja fel a figyelmet a szaktárca.


Ezért és így kell szakszerűen kábítani

A változtatást állatvédelmi és járványügyi okok indokolják - válaszolta a szaktárca a napi.hu kérdésére. A halak hasonlóan a többi gerinces állathoz szenvedni, érezni képes élőlények, ezért életük kioltása csak előzetes kábítás után történhet meg. Hozzátették: hazánk édesvízi haltenyésztésben nagyhatalomnak számít, fontosnak és szükségesnek tartjuk Magyarország kedvező járványügyi helyzetének fenntartását és a halállományok egészségének megőrzését, a külföldről behozott, étkezési célú halak fertőzésközvetítő szerepének kizárását.

A kábítás alatt a halak fejbeverését kell érteni. A tárca megfogalmazásában ez így hangzik: "Halboltból, kereskedelmi létesítményből halat eladni olyan kábítást követően szabad, mellyel biztosítható, hogy a hal eszméletét nem nyeri vissza. Mechanikai behatással, a konyhatechnikában is ismert módszerrel végezhető, figyelembe véve, hogy az eljárás az emberekből ellenérzést válthat ki, célszerűen ezért a vásárló által nem látható módon azt végrehajtani".

A karácsonyi vásárlási időszak alatti kiemelt élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során az ellenőrök az eladás mikéntjét is ellenőrizhetik.

És miért december 17-től él ez a szabály. Azért mert a rendelet a Magyar Közlöny december 9-i számában jelent meg, 8 napos hatályba lépési idővel. Meg kell azonban jegyezni, hogy az állatvédelmi okok számtalan hazai és EU rendeletből levezethetők voltak - fogalmaz a minisztérium válasza.

 

Kövessen minket a Facebookon is!