Közélet 2014. december 14. 15:05 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új gépek a megyei katasztrófavédelemnél

Új gépek a megyei katasztrófavédelemnél
A megyei mobil laborok munkájához szükséges járművel és egy emelőkosaras tűzoltógépjárművel bővült Bács-Kiskun megye gépparkja.


Ünnepélyes keretek között adott át tizenhárom, speciális rendeltetésű járművet dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, december 11-én. Bács-Kiskun megyébe egy, a katasztrófavédelmi mobil laborok munkájához szükséges jármű, valamint egy emelőkosaras jármű érkezett, melyek jelképes indítókulcsát Salamon Anita tűzoltó őrnagy, gazdasági igazgatóhelyettes vette át.







A Land Rover Defender típusú katasztrófavédelmi mobil labor gépkocsik felszerelése alkalmas a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, természeti és civilizációs katasztrófák esetén az elsődlegesen beavatkozók biztonságos munkafeltételeinek megteremtésére, a veszélyes anyagok felderítésére és kimutatására. A járművek szakfelszerelései közé egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, fertőző anyagokat és sugárzást mérő műszerek, vegyi felderítő és azonosító eszközök tartoznak, illetve rendelkeznek környezetvédelmi ellenőrző állomással is.

A Renault 24L Bronto Skylift F42 RLX emelőkosaras magasból mentő tűzoltógépjármű a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozásait teszi hatékonyabbá. Az emelőkosaras jármű negyvenkét méteres függőleges maximális működési tartománya a magasban történő tűzoltói műveleteket teszi lehetővé. Ez a tűzoltógépjármű középmagas- és magas épületekben keletkezett tüzeknél az életmentési és a tűzoltási feladatok gyors és szakszerű végrehajtását segíti. Az ilyen eseteknél a szabadba vezető legrövidebb és legveszélytelenebb mentési útvonalat kell választani, amennyiben a természetes útvonalak nem használhatók (tűz, lehulló épületdarabok zárják el a menekülési útvonalat), akkor emelőkosaras gépjárművel kell a mentést végrehajtani. A jármű a felszereltsége és a műszaki adottságai alapján hatékonyan tud részt venni a homlokzaton való függőleges és vízszintes tűzterjedés magakadályozásában.

Fotó: Jóri András - BM OKF

 

Kövessen minket a Facebookon is!