Közélet 2014. december 14. 15:05 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új gépek a megyei katasztrófavédelemnél

Új gépek a megyei katasztrófavédelemnél
A megyei mobil laborok munkájához szükséges járművel és egy emelőkosaras tűzoltógépjárművel bővült Bács-Kiskun megye gépparkja.


Ünnepélyes keretek között adott át tizenhárom, speciális rendeltetésű járművet dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, december 11-én. Bács-Kiskun megyébe egy, a katasztrófavédelmi mobil laborok munkájához szükséges jármű, valamint egy emelőkosaras jármű érkezett, melyek jelképes indítókulcsát Salamon Anita tűzoltó őrnagy, gazdasági igazgatóhelyettes vette át.A Land Rover Defender típusú katasztrófavédelmi mobil labor gépkocsik felszerelése alkalmas a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, természeti és civilizációs katasztrófák esetén az elsődlegesen beavatkozók biztonságos munkafeltételeinek megteremtésére, a veszélyes anyagok felderítésére és kimutatására. A járművek szakfelszerelései közé egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, fertőző anyagokat és sugárzást mérő műszerek, vegyi felderítő és azonosító eszközök tartoznak, illetve rendelkeznek környezetvédelmi ellenőrző állomással is.

A Renault 24L Bronto Skylift F42 RLX emelőkosaras magasból mentő tűzoltógépjármű a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozásait teszi hatékonyabbá. Az emelőkosaras jármű negyvenkét méteres függőleges maximális működési tartománya a magasban történő tűzoltói műveleteket teszi lehetővé. Ez a tűzoltógépjármű középmagas- és magas épületekben keletkezett tüzeknél az életmentési és a tűzoltási feladatok gyors és szakszerű végrehajtását segíti. Az ilyen eseteknél a szabadba vezető legrövidebb és legveszélytelenebb mentési útvonalat kell választani, amennyiben a természetes útvonalak nem használhatók (tűz, lehulló épületdarabok zárják el a menekülési útvonalat), akkor emelőkosaras gépjárművel kell a mentést végrehajtani. A jármű a felszereltsége és a műszaki adottságai alapján hatékonyan tud részt venni a homlokzaton való függőleges és vízszintes tűzterjedés magakadályozásában.

Fotó: Jóri András - BM OKF

 

Kövessen minket a Facebookon is!