Kultúra 2014. február 12. 11:29

Pódiumbeszélgetés Havas Henrikkel

Képgaléria
Pódiumbeszélgetés Havas Henrikkel
Nem „vitte be az erdőbe” Karafiáth Orsolya Havas Henriket. A feltett kérdések apropóján a Tanár Úr – ahogy megszokhattuk tőle – arról beszélt, amiről akart. S bár a beszélgetés során a róla általánosan kialakult kép „szerénység” összetevőjének mértéke nem változott, a nyersen őszinte, kioktató „megmondóember” szerepén át egy-egy rövid időre felcsillant az apa, a férj, a barát, a betegségben és emberi kapcsolataiban esendő ember is. Így történt, hogy a másfél órás pódiumbeszélgetés végén a művelődési ház díszterméből kifelé tóduló nagyszámú közönségből többen elismerően nyugtázták: mégiscsak szimpatikusabb ez a megosztó médiajelenség, mint gondolták.

Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista, énekesnő beszélgetett Havas Henrik újságíró, műsorvezető, címzetes egyetemi docenssel január 11-én, kedden, a kiskunfélegyházi művelődési központ színháztermében. A programon – a városi könyvtár TÁMOP pályázata jóvoltából – ingyenesen vehetett részt a közönség.

A beszélgetés célját így fogalmazta meg az előzetes ismertető: „a színpadoktól távol álló, ám megteremthető intimitás jöhessen létre a beszélgetők között, ahol a nézők is úgy érzik magukat, mintha valóban egy társalgás, egy elmélyült eszmecsere részesei lennének.” Hogy nem így lett, nem Karafiáth Orsolyán múlott. Az extravagáns költőnő – miután leütött néhány magas labdát – egyszerűen és nagyvonalúan „ráhagyta” interjúalanyára, hogy maga szője mondanivalóját. És éppen ettől jött létre az intimitás.

Megtudtuk közben Havas Henrikről, hogy édesapja kétkezi munkájával, kesztyűvarróként jelentős vagyont gyűjtött össze, hogy minden reggel megivott féldeci Portorico Rumot, de azt is, hogy zárkózott, depresszióra hajlamos ember volt, aki az érzelmeit nem szerette kimutatni. A később újságíróként, íróként, televíziós műsorvezetőként is komoly sikereket elérő Henriket (eredeti nevén Rokobauer) nem vették fel az egyetemre, ezért autóvillamossági műszerész képzettséget szerzett. Legnagyobb sikerélményei között tartja számon például azt, amikor az általa újravezetékelt mentőautó szállította szirénázva kórházba, mert a jól végzett munka után szerencsétlenül sikerült a májkrém bontás. A félegyházi művelődési ház színpadán elmondta: amikor 2012 decemberében vastagbélrák miatt komoly műtéten esett át, az intenzív osztályon fekve a lehető legéberebben és legtudatosabban akarta megélni a történteket, ezért fájdalomcsillapítót sem kért. Betegségét inkább érdeklődéssel „szemlélte”, mint félelemmel.

Karafiáth Orsolya lelki mélységeket kutató kérdései – mint például, hogy betegsége során megérintette-e az érzés, hogy az ember sorsát magasabb erők irányítják – sokszor maradtak megválaszolatlanok, igaz, kaptunk helyette szép számban sztorikat. S bár arról diszkréten hallgatott Havas Henrik, hogy milyen „viszonyt ápol” az ő istenével, elmondta: nyakában a keresztmedál ott függött már a rendszerváltás előtt is.

T.T.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!