Kitekintő 2024. január 31. 16:00

Aggasztó dolgok derültek ki a Holdról

Aggasztó dolgok derültek ki a Holdról
A Hold korábban melegebb volt, idővel azonban lehűlt, ennek a változásnak pedig komoly következményei vannak napjainkban: az égitest zsugorodik, ami jelentős rengéseket és földcsuszamlásokat idéz elő – írta az IFLScience-t szemlézve a 24.hu.

Borítókép: Getty Images

Egy, a The Planetary Science Journal szaklapban megjelent friss kutatás azt vizsgálta, hogy a feljegyzett holdrengések milyen hatással lehetnek a Hold felszínére, különösen annak déli pólusára. Az elemzés során kiderült, hogy a területen található dombok és kráterek különösen veszélyeztetettek, ugyanis a mozgások hatására szétválhatnak – írta az Infostart.

A holdrengések egyébként nem túl mélyek, nagyjából 50-220 kilométeres mélységből származnak a felszín alattról, ami eltörpül azokhoz a földmozgásokhoz képest, amiket a Földön tapasztalunk – olvasható. A Holdon az eddigi rekord 5,7-es magnitúdójú volt, amelyet az égitest déli sarkán észleltek. Bár ez nem számít túlságosan erősnek, a kutatók felhívják a figyelmet, hogy nem szabad lebecsülni ezeket.

A Marylandi Egyetem professzora szerint a kutatás azért is fontos, mert egyre közelebb kerülünk az Artemis-küldetés űrhajósokkal végzett Hold-missziójához, amelynek során rendkívül fontos, hogy a legénység, a felszerelés és infrastruktúra a lehető legnagyobb biztonságban legyen; a kutatás pontosan erre segít felkészülni – nyilatkozta Nicholas Schmerr.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!