• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Langaléta Garabonciások: Félegyházán olyan szeretet vesz körül, hogy lépni is alig tudunk
Kultúra 2024. február 10. 08:00

Langaléta Garabonciások: Félegyházán olyan szeretet vesz körül, hogy lépni is alig tudunk

Langaléta Garabonciások: Félegyházán olyan szeretet vesz körül, hogy lépni is alig tudunk
Nincsen farsang és városi rendezvény a Langaléta Garabonciások nélkül. Gólyalábas műsoraik és pusztán a jelenlétük is színessé, különlegessé, ízessé és jókedvűvé teszi a Kiskunfélegyházi eseményeket. A Langaléta Garabonciások születéséről, a csapat elmúlt évtizedeiről beszélgettünk Gulyás László Vándormuzsikussal.



A kezdetekről elmesélte, hogy huszonéves korában a Ciróka Bábszínház zuhanyzójában találkozott először a felcsatolós gólyalábbal. Nagyjából fél órában telt, hogy ráérezzen a használatának technikájára és nem kellett hozzá utána sok idő, hogy az ország első gólyalábas csapata, a Maskarás Együttes megalakuljon. Néhány évvel később, az együttes átalakulása után, Rumi Lászlóval közösen életre hívták a Langaléta Garabonciásokat.



Az elmúlt 25 évben rengeteg fellépésen vettek részt országon belül és Európa-szerte. Jártak Bulgáriában, Svájcban, Franciaországban, Angliában, de rendszeres fellépői a Szárhegyi Káposztafesztiválnak, valamint a Vajdaság és a Felvidék is sokszor úti célja a Garabonciásoknak. Itthon Győr, Kapolcs, a Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál és a Savaria Történelmi Karnevál is minden évben számít rájuk.



Előadásaik a commedia dellʹarte stílusában készülnek

– Mi nem kőszínházakban adunk elő, ahová az emberek jegyet váltanak. Mi kint vagyunk, közöttük. Egész egyszerűen, ha jót csinálsz, akkor ott maradnak és megtapsolnak, ha nem, akkor továbbmennek és sétálnak, vásárolnak, nézelődnek tovább. Ennek a hivatásnak ez a szépsége, ugyanakkor a nehézsége is. Az első pillanattól kezdve ugyanazt csináljuk: megpróbáljuk a közönséget olyan állapotba hozni, olyan kedvre deríteni, hogy ott akarjon maradni és nézni azt, amit csinálunk.



Hogy mit csinálunk, azt mindig a résztvevők és mindig az adott helyzet teremti meg. Ettől interaktív és ettől válik mindig mássá még akkor is, ha ugyanaz a címe az előadásnak – fogalmazott Gulyás László. Hozzátette: a gólyaláb nemcsak magyar, nemcsak európai, hanem a világon sokfelé jelenlévő örökség, ami egyfajta színpadként is szolgál. Mi nem akrobaták vagyunk gólyalábakon, hanem színházat szeretnénk megvalósítani minden előadásunkban. Mi szeretjük azt a miliőt kialakítani és egy ívet adni az ottlétünknek.



A kiskunfélegyházi közönségük kapcsán hangsúlyozta, hogy nagyon hálásak nekik azért, hogy évről-évre itt lehetnek, mindig tapssal és kacagással fogadják őket.



– Megszületik mindig egy jó érzés az előadásokon. Ezeket az előadásokat léleksimogatásnak szánjuk. Bármennyire is magasan vagyunk, szeretjük megérinteni a gyermekeket, de a felnőtteket is ugyanúgy. Nagyon örülök annak, ha a felnőttekből is sikerül a gyermeki lelket előhozni egy-egy esemény alkalmával. Le a kalappal Kiskunfélegyháza közönsége előtt, itt olyan szeretet vesz körül bennünket, hogy lépni is alig tudunk – mondta.



A Langaléta Garabonciások: Gulyás László, Nagy Sándor, Ambrus Kristóf, Orbán Dénes, Simándi László és Gulyás Gergely.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!