Kultúra 2024. február 22. 15:00

Szinyei Merse Pálról a Holló-kör galériájában

Képgaléria
Szinyei Merse Pálról a Holló-kör galériájában
Képzőművészeti előadás-sorozatot indított a Szépművészeti Múzeum „Művészetről Mindenkinek!” címmel a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör galériájában, február 7-én. A tízalkalmas esemény során minden szerdán 16 órakor tematikus előadások várják a művészet iránt érdeklődőket. Február 21-én, szerdán Krasznai Réka művészettörténész, muzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Szinyei Merse Pál életművének kutatója avatta be a megjelenteket a művész életébe, alkotásaiba és azok megszületésének körülményeibe.

A festő életének tragédiáit, vívódásait, el nem ismertségének fájdalmát is megismerhette a közönség az előadás során, a fókusz természetesen a munkásságán volt. Korai képei mellett legnagyobb és legjelentősebb alkotásait részletekbe menően mutatta be Krasznai Réka, aki nagyon sok érdekes és ritkán hallott adattal is szolgált a közönségnek. Az előadás központját a Majális című kép adta, ami – ahogy fogalmazott – az egész 19. századi magyar művészetnek egy olyan főműve, amely nemcsak magyar, hanem európai és nemzetközi viszonylatban is a legkiemelkedőbb alkotások között foglalhat helyet. Egy remekműről van szó, az egyik legismertebb magyar festményről.

A kép jelentőségét művészettörténeti szempontból is elemezte az előadó, de a színek, a szereplők, a kompozíció, a méret, a megjelenített tárgyak témájában is részletes információkkal szolgált. A nagy ívű, lebilincselő előadás során archív fotókon is láthatták a művészt a jelenlévők, és kortársai munkásságába is bepillantást kaptak.

A következő esemény február 28-án, 16 órakor lesz, Rippl-Rónai József és a századforduló művészete címmel.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásban valósul meg.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton 
                    

Kövessen minket a Facebookon is!