Kultúra 2024. március 8. 08:00

Könyv született városunk lenyűgöző büszkeségéről

Könyv született városunk lenyűgöző büszkeségéről
Bizonyára jól emlékszik még a kedves Olvasó a Petőfi-emlékévek rendezvényei között egy nagyszabású megemlékezésre, amikor szeretett Petőfi-szobrunk felállításának és leleplezésének 100. évfordulóját ünnepeltük 2022-ben. A nap során koszorúzással egybekötött ünnepség, illetve kerekasztal-beszélgetés várta az érdeklődőket. A sikeres megemlékezés után született meg az elhatározás, hogy a jeles évfordulón elhangzott ünnepi beszédeket egy kötetbe rendezve közzétesszük, megőrizve az utókornak.

Ennél azonban jóval többre vállalkozik a dr. Tarjányi József által nagy gonddal szerkesztett 100 éves a Petőfi-szobor Kiskunfélegyházán címet viselő kiadvány. A könyv fejezetei a jelenből tekintenek a múlt felé. Elsőként az emléknap eseményeit, beszédeit idézi fel részletesen. Ezt követi a szobor „előéletének” bemutatása, segesvári leleplezése, ahol városunk akkori vezetői is jelen voltak.



A továbbiakban az 1922-es félegyházi eseményekről olvashatnak az érdeklődők. Az ércszobor érkezésének körülményeit, megünneplését korabeli fotográfiákkal illusztrálva tekinthetjük át. Helyet kapott az írásban a szobor 2013-as teljes felújítására való visszatekintés, amikor új talapzat is készült az alkotáshoz. A kötet végén a Petőfi-szobor történetének kronológiája segíti a tájékozódást.         



A kötet grafikai tervezése és tördelése a felvidéki, galántai Oriskó Norbertnek köszönhető.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, valamint a személyi jövedelemadót felajánlók támogatásával a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület gondozásában megjelent könyv hozzáférhető a városi könyvtárban.

Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke
                

Kövessen minket a Facebookon is!