Kultúra 2024. március 11. 08:00

A „Holló-háromszög”

Képgaléria
A „Holló-háromszög”
„Ünnep ez a nap” Tiszadada életében – e Márai-idézettel kezdte dr. Vinnay Gyöző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye országgyűlési képviselője gondolatait, amikor átadta a településen megnyílt Holló László Emlékházat. A Kossuth-, Munkácsy- és Szinyei-díjas érdemes és kiváló festőművész 1928-1968-ig töltötte nyarait a Tokaj melletti Tiszadadán.

Régi álma valósult meg a községnek, amikor egy épületet vásároltak, felújították, s abban elhelyezhették a művész eddig kevéssé ismert festményeit, grafikáit. A Magyar Falu Program két pályázata tette lehetővé, hogy e szentély létrejöhessen.

A megjelenteket Tiszadada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében Kovács Géza közművelődési szervező, önkormányzati képviselő, az emlékház vezetője köszöntötte. – Ma, a háromszög mindhárom csúcsa jelen van. Kiskunfélegyháza a szülőhely, Debrecen az életvitel helyszíne és Tiszadada az alkotóévtizedek helye, a vágyott nyugalom és a témagazdagság színtere.”

A szülőváros képviseletében Rosta Ferenc alpolgármester úr köszöntő beszédében hangsúlyozta: – Mi már régóta úgy tartjuk, hogy három településhez (Félegyháza, Debrecen, Tiszadada) kötődik szorosan ennek a nagy magyar festőnek az élete, munkássága, akit nemes egyszerűséggel, de nem tiszteletlenségből – sokkal inkább bensőséges szeretetből – Laci bácsinak hívunk ma is. Az elmúlt évek alatt rendszeressé, szorossá vált a kapcsolat Kiskunfélegyháza és Tiszadada között. Első látogatásainkkor meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen fontosnak tartják ezen a településen a magyar Rembrandt tiszteletét, hogyan ápolják, óvják, vigyázzák nevét, alakját. A mai napon pedig megállhatunk ennél a háznál, amely ettől fogva méltó helyet ad az itt található műveinek, festményeinek, grafikáinak. Mostanában, amikor számos kistelepülés nehézségekkel küszködik, rácsodálkozhatunk erre a kedves Tisza-menti településre, ahol egy korszerű, minden igényt kielégítő emlékházat, múzeumot avatnak.

A Holló László nevét viselő Általános Iskola kedves műsora Holló László életét és dadai munkásságát mutatta be, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat: Kiskunfélegyháza városa nevében Rosta Ferenc, valamint a félegyházi diákság, a Holló László Képzőművész Kör és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület képviselői.

Kovács Géza felhívta a figyelmet a gyűjtemény legújabb darabjára, amelyet a művész halála előtt két hónappal írt. "Leveleimet ne küldjétek el se Pestre, se Debrecenbe. Maradjon meg Dadán. Aztán halálom után vagy 50 évvel, ha arra igény lesz, dolgozzátok fel és adjátok közre." Ismerjék meg az embert is, az ecset mögött. A Holló Lászlóval sok évtizedes barátságot ápoló tiszadadai lelkész, Vándor Ernő lánya kivárta az időt és megfogadta a művész utolsó kívánságát, hogy édesapja és a festő több évtizedes levelezését – feldolgozva, kiegészítve elsősorban a dadai vonatkozásokkal – közzétegye.

Ezt követően a jelenlévők birtokba vehették a művészeti örökségnek mostantól állandó és méltó helyet adó emlékházat.

Kállainé Vereb Mária
a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke
               

Kövessen minket a Facebookon is!