Kultúra 2024. március 17. 12:00

Győriné Farkas Anna különleges rajzai

Képgaléria
Győriné Farkas Anna különleges rajzai
Győriné Farkas Anna nyugdíjas pedagógus különleges rajzai a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tekinthetők meg. A tárlat március 28-áig színesíti az intézmény kölcsönzői terét. A zentagle, vagy más néven firkarajz technikával készült képek a nyugalom világába kalauzolják a látogatókat, amiben a szabályt a fantázia szabja meg. Anna megkeresésünkre szívesen mesélt új hobbijáról és a technika egyediségéről.

– Kérem, meséljen a zentangle technikáról. Hogyan találkozott vele?

– A zentangle, vagy firkarajz technikát sokan úgy tartják, hogy ez egy új művészeti ág. Az internet böngészése közben bukkantam rá először, majd további kutatásokat folytattam róla, könyveket rendeltem és online képzéseken vettem részt.

– Milyen eszközök szükségesek ehhez és mire kell figyelni annak, aki kipróbálná?

– Csak papír, ceruza, tűfilc, kíváncsiság és kitartás szükséges hozzá. Ahogy egyre mélyebben belemerültem, annál jobban lenyűgözött a technika, mivel nincsenek előre meghatározott szabályok, így teljes szabadságot és inspirációt nyújt, amit egy kis gyakorlással és ügyességgel el sem lehet rontani. A figyelem és jelenlét azonban kulcsfontosságú, ami segít levezetni a bennünk lévő feszültséget, stresszt.

– Hogyan alakítja a technikát saját stílusává?

– Észrevettem, hogy minél több időt töltök a rajzolással, annál könnyebbé válik, és még szebb vonalakat alkotok. A gyakorlás során merészebben támaszkodom saját kreativitásomra és egyedi elképzeléseimre. A gondolataim és érzéseim kifejezése, belső világom megjelenítése által az alkotás öröme mélyül bennem. Eközben teljesen kikapcsolok, a külvilág szinte eltűnik és elmerülök a rajzolásban, relaxált állapotba kerülve. A sikeres teljesítés érzése által felfedezem belső világomat és új inspirációkat merítek.

– Kinek mutatta meg először az elkészült alkotásokat?

– Először férjemnek mutattam meg a rajzaimat, aki bátorított, hogy folytassam, majd bátorságot gyűjtve családommal és barátaimmal is megosztottam a munkáimat. Az ő elismerésük, lelkesedésük és támogatásuk további ösztönzést adott számomra.

– Mire szeretné felhasználni ezt a megszerzett tudást?

– Már többen megtiszteltek azzal, hogy megkértek, rajzoljak nekik monogramot, emléklapot születésnapra vagy eljegyzésre. Nagyon várom azokat a pillanatokat, amikor szenvedélyemnek hódolhatok. Sokáig váratott magára, hogy rátaláljak, de megtaláltam, és nagyon élvezem! Ezzel a kis kiállítással szeretnék másokat ösztönözni, hogy kortól, nemtől függetlenül keressék meg azokat a dolgokat, lehetőségeket, amik örömet és felszabadultságot hoznak a mindennapjaikba. Ahogyan Cassandra Clare is mondta: "A világ nem oszlik különleges és hétköznapi emberekre. Mindenkiben ott rejlik a lehetőség, hogy különleges legyen. Amíg a valakinek van lelke és szabad akarata, bármi lehet belőle, bármit választhat magának."

V. B.

Fotó: Fantoly Márton   
      

Kövessen minket a Facebookon is!