Program 2024. március 20. 12:00

25. Internet Fiesta

25. Internet Fiesta
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza, amikor – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – ismét az Internet Fiesta megszervezésére biztatta a hazai könyvtárakat.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről napjainkban sok vita zajlik, egyesek Pandora szelencéjeként, mások bőségszaruként tekintenek rá. A 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem cím erre a kettősségre kíván reflektálni március 21-e és 28-a között, utal az online szolgáltatások és azon belül a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de a témakörrel kapcsolatos szubjektív – pozitív és negatív – érzéseinkre is.

A mesterséges intelligencia révén megújuló online szolgáltatások hétköznapjaink meghatározójává váltak, sokak számára ez akkor kézzelfogható, amikor az egyéni használói szokásokat egyre inkább figyelembe vevő, algoritmusok által meghatározott szolgáltatásokat vesznek igénybe, melyek az élet valamennyi területén megjelennek, az oktatástól a szórakoztatóiparig. Az öntanuló, újgenerációs keresőprogramok pedig az információszolgáltatásban versenyképes könyvtárak, sőt, az egész oktatási rendszer számára is kihívást jelentenek. Eközben érzékelhetően még inkább felértékelődik az információk hitelességének kérdése is.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekre ma még a könyvtár sem tud mindenre kiterjedő módon választ adni, de az MI-ben rejlő lehetőségek feltérképezésében és a „kockázatok és mellékhatások” azonosításában a polgárok, intézmények és a társadalom partnerei tudnak lenni.

Az idei országos Internet Fiesta keretében a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár leginkább az internet rejtett veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet kapcsolódó programjaival:

Március 21., csütörtök 17 óra

Gyermekünk biztonsága szülői kötelesség – rendhagyó „szülői értekezlet”
IT biztonság – az internet felelősségteljes használata címmel Tanács László r. őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakelőadója tart előadást. A Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet munkatársa Horváth Julianna kiberfenyegetettségi elemző is bekapcsolódik előadásával, végül az Illegális elektromos dohánytermékekről az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa beszél majd.

Március 22., péntek 10 óra

Előadások a víz világnapja alkalmából a BÁCSVÍZ Zrt. munkatársaitól

Meizl Zita HR és kommunikációs vezető Megengedheted magadnak, valamint Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető Kék-Zöld, az innovatív és zöld víziközmű-szolgáltatás bemutatása címmel tart előadást.

Az előadásokon a vízgazdálkodás és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról is hasznos információkat tudhatnak meg az érdeklődők.

Március 27., szerda 10 óra

Az internet veszélyeiről diákoknak.
Előadó: Fekete-Setény Tamara r. zászlós, bűn- és balesetmegelőzési előadó.

            

                          

Kövessen minket a Facebookon is!