Program 2024. március 30. 08:00

Húsvéti tojások százai a Hagyományok Házában

Húsvéti tojások százai a Hagyományok Házában
Mintegy 250 darab hímes tojást állított ki Budapesten, a Hagyományok Házában a tízéves jubileumát ünneplő Tojásdíszítők Egyesületének 25 tagja. Egy színes hagyományőrző programot is meghirdettek, a tulipán tematikájú I. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázatra 84 alkotó nevezett 500 darab hímes tojással. Összesen mintegy 700 hímes tojás látható a Kárpát-medence különböző tájegységeiről.

Borítókép: Tojásdíszítők Egyesülete Facebook-oldala

A Kárpát-medence szinte minden tájegységét képviselő alkotások többféle technikával készültek. A kiállított darabok többsége viasszal írt tojás, de karcolt, patkolt, drótozott és szalmarátétes hímesek is megcsodálhatók. A legfiatalabb pályázó 10 éves, a legidősebb 77 esztendős volt. A tárlatra érkeztek hímesek Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Muravidékről is.

A Tojásdíszítők Egyesülete 2014-ben, Budapesten, a Mesterségek Ünnepén alakult meg Mosonyi Éva vezetésével. Az egyesület célja, hogy a Kárpát-medencében jellemző tojásdíszítési hagyományokat élőn tartsa, tovább örökítse. A tagjai részére rendszeresen szakmai megjelenéseket, továbbképzéseket szervez és segíti a tagok szakmai munkáját.

A meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokból rendezett tárlat a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében, április 13-áig díjmentesen látogatható –
írta cikkében a Sokszínű Vidék.

A pályázaton elért eredményekről további információk
 itt érhetők el.
                

Kövessen minket a Facebookon is!