Kitekintő 2024. március 25. 16:00

Hogyan védheti a környezetet a mesterséges intelligencia?

Hogyan védheti a környezetet a mesterséges intelligencia?
Sokan aggódnak a mesterséges intelligencia (MI) környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, pedig a technológia számos hasznot hoz, ráadásul a környezetvédelmet is képes támogatni. A mesterséges intelligencia nem csupán a digitális tartalom létrehozásának és feldolgozásának eszközeként szolgál, hanem fontos szerepet játszik a környezet megóvásában is. A Google DeepMind által végzett kutatások arra összpontosítanak, hogyan lehet a mesterséges intelligenciával a számítógépes rendszerek energiafelhasználását optimalizálni.

Borítókép: Sokan aggódnak a mesterséges intelligencia (MI) környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, pedig a technológia a környezetvédelmet is képes támogatni – a képet MI használatával készítették
Fotó: Pixabay


Fekete Csaba Csongor MI-szakértő ismertette, miként segíthet a mesterséges intelligencia a környezetvédelemben. Az MI rendszerek kulcsszerepet töltenek be a digitális tartalom tömörítésében, például a videók esetében. Az internetes forgalom 82%-át videós tartalmak teszik ki, amely jelentős adatforgalmat és tárolást generál, nagy mennyiségű energiafelhasználás mellett – írta a Magro.hu a Store Insider  hírére hivatkozva.

A tömörítést szolgáló fejlesztések lehetővé teszik a nagyméretű adatfolyamatok hatékonyabb kezelését anélkül, hogy az a felhasználói élmény rovására menne. A DeepMind által végzett kutatások arra összpontosítanak, hogyan lehet a mesterséges intelligenciával a számítógépes rendszerek energiafelhasználását optimalizálni.

Zöldítés az adatközpontokban

A mély tanulásra épülő modellek nagy mennyiségű számítási erőforrást igényelnek, ami jelentős energiafogyasztással járhat. A nagy adatközpontok és szerverfarmok üzemeltetése, amelyek ezeket a rendszereket táplálják, komoly környezeti terhelést jelenthetnek – írták.

A Google által alkalmazott, a mesterséges intelligenciára épülő optimalizálási folyamatok például 40%-kal csökkentették az adatközpontok hűtési költségeit. Ez nem csak környezetkímélő, hanem költséghatékony megoldás is.

Az éghajlatváltozás modellezése

Az MI nélkülözhetetlen eszköz az éghajlatváltozás modellezésében. A kutatók szerint kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy globálisan hatékonyabb intézkedéseket tegyünk a környezetvédelem érdekében, mind a szennyezés visszaszorításában, mind a megújuló energiaforrást szolgáló hálózatok stabilabbá tételében (pl. napelemparkok optimális telepítésében).  A mesterséges intelligencia által generált adatok és modellek segíthetnek a klímaváltozás hatásainak jobb megértésében és az ezekre adott hatékonyabb válaszok kidolgozásában.

Több száz év előrelépés az anyagkutatásban

A Deepmind mesterséges intelligenciája forradalmi lépést tett az anyagtudomány terén és 800 évvel a jövőbe repítette a kutatókat. Az áttörés eredményeként számos új inorganikus kristályt fedeztek fel, melyek hatalmas potenciállal rendelkeznek a technológiai fejlődés terén. Ezek az anyagok nem csupán új irányokba terelhetik a társadalmi fejlődést, de a szupravezetőktől a következő generációs akkumulátorokig számos területen forradalmi változásokat hozhatnak.

Az ilyen mérföldkövek révén előreléphetünk a fenntartható energiatermelés, az egészségügyi eszközök fejlesztése vagy akár a környezetvédelem terén – fogalmaztak.

„Fontos, hogy felismerjük és kihasználjuk az MI által kínált lehetőségeket az éghajlatváltozás és környezetszennyezés elleni harcban. Tehát, amikor az érme egyik oldaláról olvasunk, ne hagyjuk figyelmen kívül az MI fenntartható jövőnk formálásában játszott igen fontos szerepét sem, valamint, hogy a legfontosabb kérdés, hogy maga az ember melyik felhasználási módját részesíti előnyben” – írta a szakértő.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!