• Kezdőlap
  • Hírek
  • Program
  • A muzsikáló Félegyháza – helyi népdalokról és népi hangszerekről tart előadást Vas László
Program 2024. március 26. 16:30

A muzsikáló Félegyháza – helyi népdalokról és népi hangszerekről tart előadást Vas László

A muzsikáló Félegyháza – helyi népdalokról és népi hangszerekről tart előadást Vas László
A Kiskun Múzeum márciusban Vásári jog – vásári rang címmel útjára indított egy tudományos-ismeretterjesztő sorozatot, amelynek második előadására kerül sor március 27-én, szerdán 17 órakor.

Az előadó ezúttal Vas László, közművelődési szakember, a Kiskun Múzeum igazgatóhelyettese, aki A muzsikáló Félegyháza címmel tart hiánypótló ismertetőt az említett időpontban.

Vas Lászlótól megtudtuk, hogy műsorával Kiskunfélegyháza népzenei vonalát vette célba. Úgy véli, hogy nagyon keveset tudunk városunk népzenei gyökereiről, a kiskunfélegyházi népdalokról, hiszen ez irányú helytörténeti kutatásokat nem nagyon végeztek a témában. Szerdán először a népzenéről, a népdal születéséről beszél majd, városunk népzenei gyökereiről, ez után ismerteti azt a négy füzetből álló, a Kiskun Múzeum birtokában lévő kézzel és lúdtollal rögzített írást, amit Berényi Üveges Gyula római katolikus tanító gyűjtése nyomán maradt fent. Ő 35-40 forrásra hivatkozva lejegyezte azokat a népdalokat, amelyeket a puszta népe, a tanyasi ember énekelt meg. A keletkezésük kapcsán Vas László elmondta, hogy a sok – a két világháború között született – dal után az ötvenes évektől ezek fogyatkozni kezdtek, majd meg is szűntek. Helyüket a tánczene, a mulatós műdalok, a tangóharmonikás zene vette át.

A műsor második része a népi hangszerekről szól. Az előadó részletezi majd a középkori Félegyháza hangszereit, ezután részletesen ismerteti az újkori zenei eszközöket, többek között a tekerőlantot, annak megjelenését és diadalát városunkban. Elöljáróban elárulta, hogy Kiskunfélegyházára vélhetően Szentesről érkezett a hangszer, amelynek elterjedése az 1800-as évek legelejére tehető.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt március 27-én, szerdán, 17 órakor, a Kiskun Múzeumba.
                

Kövessen minket a Facebookon is!