• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda
Helyi hírek 2024. április 3. 18:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda
Az áprilisban esedékes általános iskolai beiratkozás megfontolt döntést kíván a családoktól. Ilyenkor nemcsak iskolát kell kiválasztaniuk a szülőknek, hanem tanítót is, akinek személye, tanítási stílusa jelentős hatással van a gyerekek későbbi életére: formálja személyiségüket, alakítja érdeklődésüket és a tanuláshoz fűződő viszonyukat. Cikksorozatunkkal ezt a választást szeretnénk könnyebbé tenni. Ez alkalommal a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda osztálytanítójának bemutatkozásával.

Nemes Ildikó: A tanítás varázslata

– Egészen kicsi gyermekkorom óta él bennem a vágy, hogy segítsek, adhassak, tanítsak. Mintha csak tegnap történt volna: még most is látom magam előtt az otthon berendezett iskolában a játékmackóimat, a babáimat és persze, a testvéremet. Mindig szívesen és végtelen türelemmel magyaráztam el bárkinek, amit nem értett. Nagyon szeretem a gyerekeket, s a tanulást rendkívüli módon élvezem mindmostanáig, hiszen tele a világ érdekességgel, szépséggel, amit vágyom én is megismerni, majd továbbadni. Külön örülök az órákon azoknak a kérdéseknek, amelyek megválaszolásához nekem is utána kell olvasnom. Több idegen nyelv tart bűvöletében, amiknek sikere volt a leendő elsősöknél is, amikor egy távoli országba utaztunk az iskolacsipegető programunkon.

A ’90-es évek elején kezdtem tanítani: először angolt óvodásoknak, majd iskolásoknak magyart és történelmet. A második tanévemben osztályfőnökként kaptam meg az első 1. osztályomat, akiket a betűvetéstől kezdve egészen nyolcadikig kísérhettem. Ezt követte két kislányunk születése, akiknek a kortársközösséget néhányéves koruktól kezdve egy kis családi napköziben álmodtuk meg, amit barátainkkal együtt működtettünk. Innen vezetett utunk a félegyházi Tiszta Forrás Waldorf Iskolába. A Waldorf-osztálytanítói képzésen kívül apróbb tanfolyamokra is jártam: népi kismesterségek, szorobán, fejlesztőpedagógia szakmódszertan. A szakvizsgámhoz egészségpszichológiát is tanultam, a szakdolgozatomat pedig az érzelmi intelligenciából írtam. Az biztos, hogy az előbb felsoroltak mindegyike sokat segít a munkámban. Fontos még számomra a zene, a művészet, a természet szeretete, s hogy gondolkodni tudó és akaró gyerekek formálódjanak mellettem. Mindenem a versek, az olvasás, nagyon szeretem a természettudományos tárgyakat, külön kedvencem lett a matematika, de a szépen beszélt magyar nyelv is szívügyem. Ezek a területek is átszövik az óráinkat majd, hiszen napi szinten fogunk furulyázni, természetjárás is lesz az órarendünkben, stb.

Számomra a tanításban a legkedvesebb érték, a nagybetűs ember, s hogy mindenki egy megismételhetetlen csoda. Nagy megtiszteltetés, hogy a rámbízottakért felelősséget vállalhatok és segíthetek nekik kibontakozni, hogy megtalálják az útjukat. Hálás vagyok, hogy újabb varázslatként szeptembertől megint megadatik: elsőskéket kapok, s immáron harmadszorra, akárcsak a mesében! Már egyrészüket ismerem, azokat, akik az óvodánkból jönnek, de az áprilisi beiratkozásig szeretettel várjuk a módszerünk iránt érdeklődő új családokat is. November óta tartunk iskolára hangoló foglalkozásokat, illetve a szülőknek a Waldorf-világot bemutató beszélgetéseket. Be kell vallanom, ezalatt a néhány hónap alatt már a szívemhez nőttek az eddigi jelentkezők és az édesanyák, édesapák, sőt a nagyszülők is nagyon együttműködők. Közösen tervezgetünk velük, szőjük az álmainkat.

Leghőbb vágyam, hogy tanítványaim boldog, gondolkodó, mindenkit megbecsülő emberekké váljanak. Tapasztalatom szerint a Waldorf-pedagógia segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak, elfogadóbbak legyünk: a tanárok és a diákok egyaránt. Együtt formálódva, egymásra figyelve - hiszem, hogy jobbá leszünk, szülők, gyerekek, és én is, aki ajándékba kapom őket: a csillogó szemű kisdiákokat és szüleiket, akik egykor maguk is ilyen gyerekek lehettek. Szeretném, ha ez a ragyogó, tiszta, tudásszomjas tekintet, a szívjóság és az emberség egész életükön végig kísérné leendő tanítványaimat is, és ők is sokaknak tudnák a bennük rejlő kincseket továbbadni.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton    
       

Kövessen minket a Facebookon is!