Helyi hírek 2024. április 1. 18:45

Verőfényes szép napokat, április!

Verőfényes szép napokat, április!
Mindig örömteli várakozással tekintünk 30 napod elé, hisz annyi mindent ígérsz, tartogatsz nekünk!

Már a neved is gyönyörű, Aperirének – Vénusznak – hívnak, s még a morc hadistennek, Marsnak is simán elcsavartad a fejét. Tavaszhónak, Szent György havának, kinyílónak is hívunk.

Erős kezdéssel indítasz, hisz 1-jén húsvét hétfője. S tréfára, mókára, kacagásra is adsz egy kis időt, erről azért nem fogunk elfeledkezni.

Kinyílnak virágaid, felsorolni is nehéz, hisz az orgona, tulipán, krókusz, primula, nárcisz, szellőrózsa díszíti a gondozott kerteket és parkokat. Felettük átrepülnek a gólyák, csivitelnek a fecskék, fészekrakás is elkezdődik a cserregő, vijjogó, prüttyögő madaraknál, az álmos méhecskék lassan megkezdik a nektárgyűjtést. A bárányfelhős tavaszi délutánokon kézen fogva sétálnak a szerelmesek, a ligetben elcsattan az első csók.

Eseményekben olyan gazdagsággal bírsz, hogy csokorba kell szednem, mint a virágokat – látod, a költőiség már megjelent –, hisz a drága József Attila születésnapja a Költészet Napja, ez a mi ünnepünk. Olvassunk tőle a 11. napodon egy verset, fogadjuk szívünkbe!

S emlékezzünk Gagarinra, aki először töltött el majdnem két órát a világűrben, s bár sokan voltak már fent a csillagokon túl, az elsőt nem lehet elfelejteni.
A gyermekkönyvek, a határokon átívelő mesék napja Andersenhez kapcsolódik, s Gutenberg, a nyomtatás felfedezőjét idézzük a könyvtárosok és a könyv napján. Gyönyörűen rendbe hozott épületeink, kastélyok, várak, templomok mellett még rengeteg van, ami arra vár, hogy megmeneküljön az enyészettől, hogy újra régi fényében pompázzon. Persze, nem csak nálunk, mindenütt, erre emlékeztet a Műemlékvédelem Világnapja.

A Föld Napja 1990 óta int bennünket, hogy óvni-védeni kell, kellene, hisz mi csak vendégek vagyunk itt, s át kell adnunk az utódoknak. Tartsuk szem előtt a jelmondatot: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Az egészségügyi világnap füstmentességre figyelmeztet, a rák elleni harcra, s köszönetet küld az ápolóknak.

Remélem, szakítottál időt, hogy elolvasd a levelem. Majd írok még néha, esetleg küldök egy lapot, e-mailt, sms-t, biztos követed ezeket a 21. századi modern dolgokat, hisz mindig megújulásra késznek mutatkoztál, bár néha kicsit szeszélyes vagy, de nem haragszunk.

Mindenkinek megvan a saját áprilisa, név- és születésnap, esküvő, első találkozás, utolsó integetés.

Szeretettel vártunk. Hozz nekünk boldogságot, békét, nyugalmat, megértést, hisz az első napodon az újjászületés reményével ezt ígérted. Ne okozz nekünk csalódást, s mi mindent megteszünk, hogy napjaid szépen teljenek.

Szeretettel ölellek.

Salánki Anikó

                 

Kövessen minket a Facebookon is!