Helyi hírek 2024. március 29. 08:00

Döntés született több útszakasz felújításáról

Képgaléria
Döntés született több útszakasz felújításáról
Ideiglenes ravatalozót alakít ki a Felsőtemetőben a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft., amihez 12 millió forint támogatást nyújt a város. Erről is döntöttek a városatyák a képviselő-testület március 28-án, csütörtökön megtartott ülésén.

Mint ismert, idén februárban arról határozott a képviselő-testület, hogy felújítja a Felsőtemető ravatalozóját, és rendezi annak környezetét. A fejlesztésre csaknem 300 millió forint forrást el is különítettek a költségvetésben, és megkezdődött a beruházás előkészítése is. Mivel a temetkezési szertartások méltó lebonyolítására a kivitelezés ideje alatt is szükség van, nélkülözhetetlennek bizonyult egy ideiglenes ravatalozó kialakítása, ami a képviselők által megszavazott 12 millió forintból fog elkészülni a Felsőtemető főbejáratától balra.

Egy teljesen új, 21 millió forint értékű szívultrahang készüléket vásárol meg a félegyházi önkormányzat, ami a kardiológiai betegek diagnosztikáját fogja szolgálni. A korszerű készüléket rendkívül kedvezményes áron, 10 millió forintért szerzik be, és a városi kórház alapítványának tulajdonába kerül majd. Nem ez az első készülék, ami városi segítséggel kerül a kórházba: nemrégiben egy gasztroenterológiai endoszkóp korszerűsítésében segítette az önkormányzat a félegyházi kórházat.

Városrészek infrastrukturális fejlesztéséről is döntés született a csütörtöki ülésen. Határoztak a városatyák az Apaffy utca, Kaffka Margit utca és Perczel utca közötti, a Kalász utca Kiskun utca és Szélmalom utca közötti és a Barázda utca Kiskun utca és Szélmalom utca közötti szakaszának szilárd burkolattal való ellátásáról, továbbá a Bajza utca felújításának előkészítéséről.

Mint arról korábban már beszámoltunk, 2021 februárjában a képviselő-testület elfogadta azt a tervcsomagot, amely a korábbi ciklusban megkezdett mélyépítési felújítások folytatásaként 27 helyszínt érintő tervezési feladatok elvégzését tartalmazta. Ennek részeként elkészültek az Apaffy utca – Kaffka Margit utca és Perczel utca közötti – 175 méter hosszú szakaszának engedélyes kiviteli tervei. Jelenleg a meglévő út egy szakasza burkolattal ellátott, egy kisebb részen azonban csak zúzottkő burkolat található. A fejlesztés során a jelenlegi út három méter szélességben aszfaltburkolatot kap, mindkét oldalt padkával látják el, és a víztelenítését is megoldják. A kapubejáróval nem rendelkező ingatlanoknál zúzottkő pályaszerkezetű kapubejárót alakítanak ki, míg a szilárd burkolattal ellátott ingatlanbejárókhoz aszfalt pályaszerkezettel csatlakoznak.

A Bankfalu városrész úthálózatának fejlesztése évekkel ezelőtt elkezdődött, az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztésekkel ütemezetten halad afelé, hogy minden utca szilárd burkolattal legyen ellátva. Itt a fejlesztés következő, 2024. évi ütemét a Kalász utca Kiskun utca – Szélmalom utca közötti szakasza, valamint a Barázda utca Kiskun utca – Szélmalom utca közötti szakasza jelentené. A kialakítás során 4 méter szélességű, aszfalt pályaszerkezetű út létesül, mindkét oldalon útpadkával, szikkasztóárokkal.

A városrészi fejlesztések következő lépését a Bajza utca felújítása jelentheti, ahol a jelenlegi aszfaltburkolat rendkívül rossz minőségű, teljes szakaszán egyenetlen, töredezett, repedezett. A burkolat felújítása több mintegy 515 méter hosszon szükséges, ami a Mikszáth Kálmán utca és a Kaffka Margit utca közötti szakaszt jelenti. A képviselő-testület döntése értelmében ez a projekt lesz a soron következő útfejlesztés a városban.


Fotó: Fantoly Márton    
     

Kövessen minket a Facebookon is!