Program 2024. április 1. 16:00

Gubik Petra, Miklósa Erika és Balázs János megidézik Cziffra Györgyöt

Gubik Petra, Miklósa Erika és Balázs János megidézik Cziffra Györgyöt
A világhírű zongoraművész, Cziffra György életének és munkásságának állít emléket az az ötállomásos koncertsorozat, amely Kecskeméten indul május 3-án. Az emlékkoncert-sorozat felvezető eseménye lesz a Cziffra Vándorkiállításnak, amely novemberben nyílik meg a Magyar Zene Házában.

Borítókép: Kresz Albert

A hangversenysorozat első, kecskeméti állomásán a zongoristazseni művészetének sokoldalúságát ismerhetjük meg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és vendégművészei révén. Balázs a klasszikus zenész Cziffrát Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekessel, a Magyar Szent István-rend kitüntetettjével idézi fel az est folyamán, az 1950-es évek pesti lokálhangulatát pedig a Junior Prima díjas Gubik Petra színművésszel. Cziffra szellemiségéhez egyértelműen hozzátartozik a határok feszegetése; a szabad zenei improvizációkhoz csatlakozik Sárközy Lajos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara. Az emlékkoncert-sorozat további helyszínei: Pécs (május 8.), Győr (május 10.), Debrecen (május 24.) és Szeged (május 30.) – írta cikkében a kultura.hu.

Ugyancsak a Cziffra György Vándorkiállításhoz kapcsolódik az Országos Bárzongorista-verseny, amelyen magyarországi bárzongoristák – 18 és 60 év között – vehetnek részt, s amelynek a budapesti Gerbeaud cukrászda ad otthont 2024. június 10–11-én. A különleges esemény művészeti vezetője Balázs János. Együttműködő partner: a Magyar Bárzongoristák Országos Egyesülete, amelynek Nyári Gyula zongoraművész az elnöke.

– A verseny célja a nemes hagyományokkal rendelkező, már-már feledésbe vesző bárzongorázás művészi értékeinek megóvása, művelőinek kiemelése, elismerése. A pesti éjszakák legendás kávézói, lokáljai és mulatói egykor olyan kimagasló előadóművészeket léptettek fel, mint Cziffra György, Seress Rezső, Horváth Jenő vagy Vécsey Ernő. Az ő művészetük előtt tiszteleg a háromfordulós verseny abban a reményben, hogy a hagyomány feléleszthető, és ez a különleges művészet, valamint előadói műfaj élénkebb figyelmet kap – mondta Balázs János.

A zsűri a versenyzőktől a legkülönfélébb műfajokból vár műsorszámokat: az operettől a sanzonig a magyar nóta, a jazz, a film- és a popzene is helyet kaphat repertoárjukban – magyar és külföldi zeneszerzőktől egyaránt. 

A kiállítás, illetve az ahhoz kapcsolódó felvezető események fővédnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

További információ a Cziffra Fesztivál honlapján található.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!