Helyi hírek 2024. április 2. 16:00

Betűbölcsi: a kisgyermekek belsőszervi kezelése

Képgaléria
Betűbölcsi: a kisgyermekek belsőszervi kezelése
Gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást tartott április 2-án, a városi könyvtárban Valentin-Bodor Zsuzsanna konduktor, mozgásterapeuta. A Betűbölcsin ezúttal az újszülötteken és kisgyermekeken alkalmazható belső szervi terápiás lehetőségek kerültek szóba.

– A baba viscerál, azaz belsőszervi-kezelés egy kiegészítő terápia, tehát soha nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. A kezelést csak orvosi kontroll mellett lehet elkezdeni. Célunk elsősorban az immunrendszer erősítése, a különböző betegségek idejének lerövidítése, az, hogy kevesebb szövődmény alakuljon ki. A kezeléssel például a tüdőre, a vesére, a mellékvesékre, a vastag- és vékonybélre, a májra, a gyomorra és a nemi szervekre is tudunk hatni – fogalmazott Valentin-Bodor Zsuzsanna konduktor.

Hozzátette azt is, hogy a kezelést például megfázás, orrfolyás, köhögés, hasfájás, kólika, puffadásos problémák, sárgaság, alvási nehézségek, fogzási fájdalom, ágyba pisilés, étvágytalanság, nyugtalanság, koncentrációs nehézségek esetén alkalmazzák. Megtudtuk azt is, hogy a viscerál-kezelés teljesen fájdalommentes és elsősorban gyógytornászok, konduktorok, gyógymasszőrök végzik.

A terápia során talpreflexológiát alkalmazunk, de dolgozunk masszázszónák és meridiánvonalak mentén is. Ez nem ezotéria, a meridiánvonalak jelenléte már tudományosan bizonyított. Ezek a vonalak vagy fentről lefelé, vagy lentről felfelé hálózzák be a testünket, és fontos akupresszúrás pontok. Eszközeink elsősorban a saját kezünk, hiszen nagyon fontos, hogy mi is érezzük a szövetet, a bőrt és az alatta levő szerveket. Alkalmazunk még vibrációs eszközöket, illetve kineziotape-et és cross-tape-et is – mondta.

Arról is beszélt, hogy a kisgyermekek érintése, a hordozás, a sok ölelés oxitocint termel, ami a stresszregulációban segíti gyermekünket. Azoknak a gyermekeknek pedig, akiknek jól működik a stresszregulációjuk, jobb lesz a szociális viselkedésük is, így sikeresebben illeszkednek be az óvodában, iskolában.

Az előadást gyakorlati bemutató követte, amelyen az anyukák elsajátíthatták a megfázás és hasfájás esetén alkalmazható mozdulatokat, sőt, azt is megtanulhatták, milyen fogásokkal segíthetik a gyermekek elalvását.

G. E.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!