Közélet 2014. december 18. 10:00 Forrás: MTI

A gyermekek ingyenes étkeztetése a cél

A kormány feltett szándéka, hogy 2016-tól az óvodában és a bölcsődében is minden gyermek ingyenesen étkezzen, a szülőknek csak egy bizonyos jövedelmi határ felett kellene minimális térítési díjat fizetniük - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken szerdán.




Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a hátrányos helyzetű gyerekeket befogadó és nevelő Kedvesházban tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az intézkedés bevezetésével nem szabad rákényszeríteni a szülőket arra, hogy saját szegénységüket dokumentálják.

A társadalom legfőbb törekvése ne az legyen, hogy "a szegénységet bizonygassuk, és ezek alapján jussunk hozzá bizonyos támogatásokhoz" - fogalmazott az államtitkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézményben. Ha gyermekekről van szó, az legyen az alapelv, hogy a társadalom mindent automatikusan és ingyenesen adjon meg nekik - emelte ki. Emlékeztetett, a kormány 20 milliárd forintot fordít arra, hogy 2016-tól minden gyermek - bizonyos jövedelmi korlát alatt - ingyenesen kapjon étkezést.

Azoknak a gyerekeknek, akik ezt a támogatást az intézményrendszeren keresztül nem kapják meg, külön programokat kell kidolgozni, ilyen lesz például a nyári gyermekétkeztetés és a tavasztól induló ételcsomagprogram. Előbbinek jelentősen nő jövőre a támogatása, a tavasztól induló, 34 milliárd forintos ételcsomagprogram pedig egyebek mellett a bölcsődés korú, a háromévesnél fiatalabb gyermekeket gondozó családokat fogja segíteni - ismertette Czibere Károly.

Fotó: MTI - Balázs Attila

 

Kövessen minket a Facebookon is!