• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Vida Raul: A vegán életmód és a fenntarthatóság közötti kapcsolat kulcsfontosságú lehet a bolygó jövője szempontjából
Helyi hírek 2024. május 5. 08:00

Vida Raul: A vegán életmód és a fenntarthatóság közötti kapcsolat kulcsfontosságú lehet a bolygó jövője szempontjából

Vida Raul: A vegán életmód és a fenntarthatóság közötti kapcsolat kulcsfontosságú lehet a bolygó jövője szempontjából
A kiskunfélegyházi Vida Raul már nyolc éve képviseli a vegán életmódot és azóta a magyar vegán közösség meghatározó alakja lett. Az állatok iránti tisztelet és az állatvédelem iránti elkötelezettsége indította el ezen az úton, miután egy borzalmas rejtett kamerás felvételt látott arról, hogy hogyan bánnak az állatokkal az ipari vágóhidakon és telepeken.

A missziója: az emberekkel megosztani az állatok sanyarú sorsát és a vegán életmód előnyeit. Ennek érdekében 2016-ban létrehozta a Csir Kevin Facebook-oldalt, majd 2018-ban a Prove vegán magazint. A Forbes Magyarország figyelemre méltó "30 sikeres magyar 30 alatt" listáján is szerepel a neve és aktívan harcol a természet és az állatvilág kihasználása ellen. Iskolákban tart előadásokat, ahol saját példáján keresztül ismerteti meg a diákokat a vegán életmóddal és a húsfeldolgozás árnyoldalaival.



– A tradicionális magyar konyha számos húsételt kínál, mégis egyre több ember nyit az alternatív táplálkozási trendek felé. Mi lehet ennek az oka?

– Az emberek kezdenek ráébredni a vegán életmód egészségügyi és környezetvédelmi előnyeire. Ugyanakkor még mindig találkozom az életmóddal kapcsolatos tévhitekkel, például azzal, hogy nem lehet egészségesen élni vegánként, vagy, hogy unalmassá válik az étkezés. Azonban a tudományos kutatások és a dietetikusok álláspontja szerint a megfelelően összeállított növény alapú étrend minden életkorban és élethelyzetben megfelelő lehet.



Továbbá egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a vegán életmód nemcsak az egyének egészségét javítja, hanem hozzájárul a bolygó fenntarthatóságához is, csökkentve többek között a szén-dioxid-kibocsátást és az erdőirtást. A jövő generációi számára a vegán életmód és a fenntarthatóság közötti kapcsolat kulcsfontosságú lehet a bolygó jövője szempontjából.



– Hogyan találkoztál a vegán életmóddal? A környezeted mit szólt hozzá?

– Tizenhét évesen egy rejtettkamerás videófelvételt láttam egy vágóhídról, ahol borzalmas körülmények között végeztek az állatokkal. Ez megváltoztatta az állati eredetű termékekhez való hozzáállásomat. Addig rendszeresen fogyasztottam húst, sőt, a kedvenc ételeim is ebből készültek. A családom elfogadó volt nagyon és mindenki törekedett arra, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból a legfinomabb fogásokat készítse nekem.



 – Milyen fontos mérföldkövek voltak számodra a vegánság életérzésben?

 – Annyira mély benyomást tett rám ez a bizonyos felvétel, hogy szerettem volna másokkal is megosztani az állatok és a természet védelméről szóló gondolataimat. Körülbelül fél év vegán étrend tartása után létrehoztam a Csir Kevin Facebook-oldalt, ahol olykor vicces, máskor nagyon komoly hangnemben szólítottam meg a követőimet. Ma már csak komolyabb tartalmakat, tudatosságra inspiráló és elgondolkodtató képeket és videókat találnak az érdeklődők. Az oldal létrehozása után megalapítottam a Prove online magazint, itt az életmóddal kapcsolatosan igyekszünk hasznos információkkal szolgálni. Például vegán recepteket, helyettesítési alternatívákat és a környezetvédelem szempontjából fontos dolgokat tárgyalunk.



Kiemelt fontosságú számomra a Veganuár-mozgalom népszerűsítése is, ami arra ösztönzi az embereket, hogy januárban vegán étrendet kövessenek. A Veganuár nevet a vegán és január szavak összevonásából kapta. A célja, hogy az emberek kipróbálják a vegánságot, megismerjék annak előnyeit és kihívásait, valamint hozzájáruljanak a környezetvédelemhez és az állatjóléthez a hús és állati termékek fogyasztásának csökkentésével. A kezdeményezés, amelyet mi honosítottunk meg hazánkban, váratlanul nagy sikert aratott már az első évben is, és azóta egyre többen csatlakoznak hozzánk minden évben.



Emellett az iskolai előadások száma is gyorsan növekszik – tavaly több mint 50 előadást tartottam az ország minden táján –, aminek köszönhetően személyes példámon keresztül ismerkedhetnek meg a diákok a veganizmus eszméjével és az állat-, illetve a környezetvédelem tudatosságával.



 – Mit tanácsolsz azoknak, akik még csak most ismerkednek a vegánsággal?

 – Sokan azzal érvelnek, hogy aki csak növényi alapú ételeket eszik, az nem táplálkozik egészségesen és a szervezetben hiánybetegség léphet fel. Ezzel a kutatások mellett én sem értek egyet, ugyanis mióta vegán lettem, sokkal színesebben és egészségesebben étkezem. Ez az életmód rengeteg új ízvilágot nyit meg és kreatív megoldásokat kínál az étkezés terén. Fontos azonban megfelelő információkat gyűjteni és nyitottan állni az újdonságokhoz. Az étrend összeállításakor figyeljünk oda a változatosságra és a kiegyensúlyozottságra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjunk. Ez az életmód lehetőséget ad arra, hogy egészségesebben és fenntarthatóbban étkezzünk, miközben különleges ételeket is készíthetünk.



 – Milyen érzések kavarogtak benned, amikor a neved felkerült a Forbes Magyarország "30 sikeres magyar 30 alatt" listájára?

 – Meglepetést okozott számomra, ugyanakkor nagyon megtisztelőnek éreztem, ugyanis ezzel én lettem az első vegán aktivista, aki valaha felkerült erre a listára. Ki szeretném emelni, hogy ez az elismerés nemcsak egyéni siker, hanem a magyar vegán közösség eredménye is, ami bizonyítja, hogy kitartó munkával és elszántsággal valóban el lehet érni változást.

 V. B. 
         

Kövessen minket a Facebookon is!