Helyi hírek 2024. április 14. 08:00

Könyvtársarok – A könyvtárosok világnapja

Könyvtársarok – A könyvtárosok világnapja
2011 óta, április 14-e a könyvtárosok világnapja. Két nagy szervezet, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA), valamint a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) kezdeményezte e nap bevezetését, amelyen a könyvtárak és a könyvtárosok fontosságára hívják fel a figyelmet.



A bibliotékáról még ma is sokan azt gondolják, hogy egy csendes, nyugodt hely, ahol a könyvtáros csak olvas. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai e nézet ellen tevékenykednek.



Az elmúlt évben 2554 dokumentummal gyarapodott az intézmény gyűjteménye. Mintegy ötödét olvasói kérésre vásárolták meg. Ha a könyvet mégsem sikerült beszerezni, akkor más könyvtártól kérték el rövid időre.



A legnépszerűbb szolgáltatás a kölcsönzés: a 82 ezer dokumentumból körülbelül 45 ezret kölcsönöztek több mint 13 ezer alkalommal. Kiselőadás, házi dolgozat, szakdolgozat elkészítéséhez diákoknak gyűjtöttek szakirodalmat könyvtári adatbázisok használatával.



Minden munkanapra jutott egy változatos program, ízelítőül csak néhány: baba-mama klub, könyvtári foglalkozás, vers-, mesemondó találkozó, helyismereti vetélkedő, tábor, képzés, ismeretterjesztő előadás, könyvbemutató, olvasókör, helytörténeti beszélgetés, kiállításmegnyitó vagy zenés est. A 258 rendezvényen mintegy 9400-an vettek részt a kisgyermekes anyukáktól a szépkorúakig. A könyvtár épületén kívül a városi rendezvényeken is megtalálhatták standjukat az érdeklődők. Sikeres pályázatokat adtak be, hogy újabb ötleteiket megvalósíthassák.
          

Kövessen minket a Facebookon is!