Kultúra 2024. április 7. 12:00

Tavaszi hangversenyt szervezett a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa

Képgaléria
Tavaszi hangversenyt szervezett a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa
Tavaszi hangversenyre várta a zenekedvelőket a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa április 6-án, szombaton este a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Az esemény elején köszönetet mondtak a sok segítségért, külön kiemelve Ács Jánost és feleségét, akik főtámogatóként évek óta segítik a kórust a fellépő ruhák felajánlásával. – Az önzetlen, jó szándékú támogatásuk nélkül, nem tudnánk ilyen gyönyörű ruhákban énekelni. Hálásak vagyunk segítségükért, életükre, munkásságukra Isten áldását kérve – hangzott el.

A hangverseny népzenei műveket tartalmazott, Kodály, Bárdos és Karai művészetének jól ismert darabjai hangzottak el: Fölszállott a páva, Tábortűznél, Első népdalrapszódia, Estéli nótázás, Este van már, Tréfás házasító és Ugrótánc. A koncert második felében vendég előadót köszöntött a kórus, dr. Héjja Bella Emerencia népdalénekes, tárogatóművész személyében.

Dr. Héjja Bella többször volt vendége a kiskunfélegyházi eseményeknek. A Batthyány iskolának és a művészeti iskolának is már gyermekkorában kiemelkedő tehetségű tanulója volt. A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is szerzett diplomát. Népi ének előadóművész, népi énektanár, zeneismeret-tanár. Jelenleg a Kecskeméti Kodály Iskola népi ének, népzene és tárogató tanára, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc Tanszékén zeneelmélet, zenetörténet és népi ének, népzenetanár, továbbá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat népi éneket és szolfézst, harmadik tanéve a népi ének szakirányfelelősi feladatokat is ellátja. 2021 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetében népzenekurzust tart a külföldi hallgatók számára. Kiváló művészi munkáját Szesztay Zsolt – Emlékdíjjal, Junior Príma-díjjal és Kodály Zoltán-díjjal ismerték el, emellett Bács-Kiskun vármegye nemzeti értékein belül Pálmonostora települési, majd pedig megyei szintű kulturális örökség címet kapott. Zenei tevékenysége mellett nevelés- és művelődéstudományi doktori programban vett részt, doktori címet 2022-ben szerzett. Számos tudományos cikket publikált különböző szakfolyóiratokban.

Dr. Héjja Bella páratlan énekhangjából és tárogatójátékából is hozott ízelítőt városunk közönsége számára, sőt, egy meglepetése is volt az este folyamán: verbunkos táncot is láthattunk meghívott vendége előadásában.

A hangverseny végén a közönséget is bevonták a szereplők, hiszen szeretett városunk saját népdalát, a Félegyházi utca ligetös, ligetös címűt énekelték közösen.

Az este zárása Kodály Zoltán Esti dala volt, amit dr. Héjja Bellával közösen adott elő a kórus.

Z. A.

Fotó: V. B.     
       

Kövessen minket a Facebookon is!