Helyi hírek 2024. április 9. 18:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola
Az áprilisban esedékes általános iskolai beiratkozás megfontolt döntést kíván a családoktól. Ilyenkor nemcsak iskolát kell kiválasztaniuk a szülőknek, hanem tanítót is, akinek személye, tanítási stílusa jelentős hatással van a gyerekek későbbi életére: formálja személyiségüket, alakítja érdeklődésüket és a tanuláshoz fűződő viszonyukat. Cikksorozatunkkal ezt a választást szeretnénk könnyebbé tenni. Ez alkalommal a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola két tanítójának bemutatkozásával.



Bányainé Rádi Orsolya: Élmény alapú tanítás

– Több mint 20 éve dolgozom pedagógusként, tanítóként. 2003-ban szereztem meg a tanítói diplomámat, a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Karán. Azóta két szakvizsgát tettem, magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomát szereztem, és számos képzésen vettem részt. Tizenkét éven át drámacsoportjaimat vezettem színjáték tanszakon a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül. Számomra a tanítás-tanulás, a nevelés, az értékteremtés, az ismeretek átadása életem és eddigi pályám meghatározói. Szeretem a kihívást jelentő, kreativitást igénylő feladatokat. Sokoldalú, nyitott pedagógusnak ismernek és tartom magam. Ezeket az értékeket igyekszem megerősíteni a tanítványaimban is. Elsős tanítóként szép feladat az iskolába lépő kisgyermek tudásvágyát, lelkesedését megőrizni, a tanulást sok-sok játékkal, mesével élménnyé varázsolni számukra. Minden első osztály egy nagy csoda, ahol a gyermekek a szemem láttára tanulnak meg írni, olvasni, számolni. Nehéz feladat, de ugyanakkor felemelő is. Az általános iskola alsó tagozatának legfőbb feladata olyan biztos alap megteremtése, amelyre az életen át tartó tanulás építhető egy bizalmas, biztonságot nyújtó környezetben. Ennek tudatában arra törekszem, hogy zökkenőmentesen történjen az óvoda és iskola közötti átmenet, életkori sajátosságaiknak megfelelő módszerekkel. Sokszor alkalmazom tanóráimon is a drámapedagógia módszerét, játékait, tanítványaim nagy örömére. Célom, hogy megtaláljam bennük a tehetséget, hogy megismertessem velük a világot és megszerettessem a tanulást. Arra törekszem, hogy a rám bízott gyerekek a saját tempójukban fejlődhessenek és érjék el a kitűzött célt. Fontosnak tartom, hogy olyan létszámú osztályok legyenek, ahol mindenkire jut elegendő idő és odafigyelés. Osztályfőnökként igyekszem jó közösséget kialakítani a gyermekekből és a szülőkből is, ezért nagyon sok iskolai és iskolán kívüli programot szervezek, szervezünk. A lényeg, hogy minden gyermek felfedezze magában az igazi értékeket és barátokat szerezzen, becsületes, jóindulatú, egymást tisztelő emberré váljanak. Megtisztelő feladat, hogy részt vehetek gyermekük világképének formálásában, értelmük kibontakoztatásában. Sok szeretettel és izgalommal várom leendő kis tanítványaimat!



Gondiné Ágó Edit: A közösségépítés és a szeretet mindennek az alapja

– Már több mint huszonöt éve tanítok. Lehetőségem adódott több intézmény falai között is kipróbálni magam, bővíteni a tudásom és a tapasztalataim körét. Dolgoztam többségében kisebbségi, roma tanulókból álló kis létszámú iskolákban és vallásos szellemiségű csodálatos falusi iskolában is. Majd az élet ide sodort a Darvas iskolába, ahol tizenegyedik éve vagyok osztálytanító és osztályfőnök. A sors ismét úgy hozta, hogy a következő tanévben újra első osztályos gyermekeket taníthatok. Ez a feladatkör tanítóként az egyik legszebb és legnagyobb kihívás. Mindig nagy örömmel tölt el, amikor a kíváncsi, de ijedt szemű óvodásokból lelkes, feladattudatos, magabiztos iskolás válik. Büszke vagyok arra, hogy mindennek irányítója, részese lehetek. Fontosnak tartom a bizalommal teli, nyugodt, békés légkör és környezet megteremtését az órákon. Hiszek a motiváló, játékos és kreatív tevékenységek erejében, hogy bátran szárnyalhasson a gyermekek fantáziája. A közösségépítés is szívügyem, hogy megtanulják egymást szeretni, tisztelni a tanítványaim. Törekszem arra, hogy folyamatosan képezzem magam, újabb és újabb hatékony módszereket ismerjek meg és alkalmazzak a tanításban. Lépést tartok a digitális oktatási lehetőségekkel, hiszen ma már ez is része a gyermekek életének. Szeretem a kihívásokat, nyitott és innovatív vagyok minden új, akár szokatlan módszer bevezetésére. Munkám során elsődleges szempont a szülőkkel való jó kapcsolattartást, hiszen problémák bármikor adódhatnak, amelyeket egy együttműködő, őszinte közegben könnyebb megoldani. Hiszek a szeretet erejében. Úgy gondolom, hogy végső soron minden a szívben rejlik. Számomra minden gyermek egy becsomagolt ajándék, amelyet, ha kibontunk, akkor ismerjük meg az igazi értékeit, a benne rejlő lehetőségeket. Ezt a lehetőséget szeretném én tovább fejleszteni és kivirágoztatni.

V. B.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!