Helyi hírek 2024. április 10. 12:00

Élménybeszámolók Afrikából

Képgaléria
Élménybeszámolók Afrikából
Szerencsésen hazatért Afrikából a félegyházi Szalamandra-csapat, akik az idei Bamako Rally részvevői voltak. Kárpáti Rita, Hegyi Manszvét, Tajthy Ákos és Turcsányi Lőrinc azóta már több alkalommal tartott beszámolót a kalandjaikról és a sorozat folytatódik ebben a hónapban még két alkalommal. Április 12-én, pénteken, 18 órakor a bugaci Aranymonostor Látogatóközpontban, április 30-án, kedden 17 órakor pedig a kiskunfélegyházi városi könyvtárban várják az érdeklődő közönséget történetekkel, film- és fotóvetítéssel.

A csapat elmondta, hogy az idei utazást megpróbálták másképpen megélni, mint 2020-ban. – Korábban stresszt okozott az idegen környezet, az ismeretlen utak, idén már másképpen viszonyultunk a helyiekhez is. Egyszerű volt a képlet: ha rámosolyogtál a helyi emberekre, akkor visszamosolyogtak. Sőt, többször előfordult, hogy átöleltek és kezet nyújtottak. Rájöttünk, hogy nagyon barátságosak és mindig úgy viszonyultak hozzánk, ahogyan mi hozzájuk – mondták.

Megtudtuk, hogy az afrikai ételek finomak, jellemzően faszénen készülnek. Főként csirke, marha, bárány alkotja, amit zöldséggel és rizzsel kínálnak. A biztonság kedvéért jó magyar pálinka, mint gyomorfertőtlenítő mindig volt náluk. Az út során minden rendben zajlott, az autókkal kisebb javítani való apróságokon kívül nem volt gond, minden szakaszt biztonságosnak ítéltek meg. Egy meglepő felfedezést tett a csapat: Afrikában sokkal jobban aludtak, mint itthon. Nyugtatóbbak, pihentetőbbek voltak éjszakáik. A miértek után kutatva megállapították, hogy talán felvették az ottani ritmust, ami soha nem szólt a kapkodásról és stresszről. Ami aznap nem készül el, majd meglesz másnap vagy harmadnap – így tartják a helyiek. Egyetlen megdöbbentő dolog nem változott az útvonal során az elmúlt négy év alatt: a mérhetetlen mennyiségű, kezeletlen hulladék, ami szó szerint hegyekben állt a településeken, az utak szélén. Sok esetben ezek a halmok meggyulladtak, ami füstöt, szmogot és elviselhetetlenül rossz levegőt eredményezett.

A rally mindig jótékony célt is szolgál, amit a Szalamandra-csapat is teljesített. A támogatóknak köszönhetően tisztító és higiéniai szereket, írószert, ruhát, játékot és édességet is vittek két helyi intézménynek. Szenegálban egy középiskolát ajándékoztak meg, ahol például nagy szeretettel, hálával és énekkel fogadták a csapatot a diákok.

Z. A.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!