Helyi hírek 2024. április 14. 11:00

Megzenésített és pizzás dobozra nyomtatott versek

Képgaléria
Megzenésített és pizzás dobozra nyomtatott versek
Tíz és huszonöt év közötti kiskunfélegyházi, vagy itt tanuló tehetséges írók részére hirdetett pályázat díjkiosztó ünnepségét tartották április 12-én, a Petőfi Sándor Emlékházban. A magyar költészet napjához kapcsolódó rendezvényen kihirdették az év félegyházi diák írója és félegyházi diák költője címeket.

A kifejezetten a helyi fiataloknak szóló vers- és novellaíró pályázatot a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a Kiskun Múzeummal közösen írta ki, melyre három korcsoportban 38 alkotó mintegy száz műve érkezett be.
Samu Csilla múzeumpedagógus köszöntőjében elismeréssel beszélt Héjjas Hunor 11. évfolyamos mezgés diákról, akinek fejében megfogant ez az ötlet, méltatta a pályázat lebonyolítása során segítséget nyújtókat, valamint a támogatókat, úgy, mint a KöményMag Gasztroházat, a Félegyházi Közlönyt és Bíró Szabolcsot.

A nap házigazdája felolvasta Krepsz János félegyházi író, távolmaradása miatt csak levélben jelenlévő zsűritag pályázókhoz intézett gondolatait, amelyben a művészet legrosszabb oldalán állva, értékelő és kritizáló zsűritagként elismeréssel szólt a pályázat résztvevőihez, és alkotói munkájuk folytatására biztatta őket. Mint írta, nem az elért helyezés számít az életben. Sub Bass Monster magyar rapper a Fila Rap Jam tehetségkutató versenyen mindössze harmadik helyezést ért el. Őt ismeri az ország, de hogy az első kettő ki volt, senki nem tudja.

Kádár Krisztina, a mezőgazdasági szakképző iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kezdeményezéssel az irodalom iránt érdeklődő félegyházi tehetséges tollforgató diákokat szerették volna felkutatni, hogy az akár évek óta a fiók mélyén pihenő írások és a szárnypróbálgatások napvilágra kerüljenek, bebizonyítva ezzel, hogy Félegyházát méltán a költők városának is nevezik.

A Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta beszédében a tehetség felfedezésének jelentőségéről szólt. Mint mondta, a különleges képesség sokféle módon kaphat teret, az érzelmek és a gondolatok megnyilvánulhatnak zenében, táncban, versben vagy festészetben is.

– Minden ember talentummal születik, és ahogy cseperedik, ezek a képességek, készségek, a tehetség utat tör. Első alkalommal karoltuk fel, és különleges lehetőségként éljük meg ezt a kezdeményezést, és azt, hogy itt, a Petőfi Sándor Emlékházban adhatunk helyet ennek az eseménynek – mondta, majd hozzátette: – Petőfi éppoly fiatalon, tizenöt évesen kapott lehetőséget az Aszódon című versének publikálására, mint az itt ülő ifjú írók.

Vas László saját Villon megzenésített műveiből adta elő.

A pályaművek értékeléséről Buszlai István nyugalmazott ügyvezető beszélt. Mint megtudtuk, egy hétfős értékelő, véleményt alkotó bizottság olvasta el a beérkezett pályaműveket, s az értékelés során figyelembe vették a nyelvi megformálást, a szövegszerkesztés igényességét, a szövegben lévő koherenciák megfigyelését, és azt, hogy a stílustól függetlenül mennyire az alkotóé az anyag, mennyire sajátja a nyelv, amelyen megszólal. Lélektani szempontból megfigyelték, hogy mennyire tudta megmutatni a pályázó a saját belső világát, a vers és próza meg tudta-e fogni az olvasóját, és az író mennyire aktuális a pályamunka.

Versírók értékelése

A 10-14 éves korosztályú versírók közül 3. helyezett lett: Hajdú Petra „Cicák” című versével, 2. helyezést ért el Virágh Borbála „Kismadarak” című alkotásával, az első helyezést pedig Tóth Amanda Jázmin „Apa nélkül” című műve nyerte el.

A 15-19 éves korosztályú versírók körében 3. helyezett lett: Rácz-Szabó Alexandra „Kék” című versével, 2. helyezést ért el Balázs Lilla Judit „A bűnös” című alkotásával, az első helyezést Dékány Klaudia Dorina „Depresszió” című műve nyerte el.

A 20-25 éves korosztály versírók közül 3. helyezett lett: Czakó Vivien „Nagymamámról” című versével, 2. helyezést ért el Szabó Cintia „Álomkép” című alkotásával, az első helyezést Retkes Szabolcs Adolf „Valamennyire’ című műve nyerte el.

Prózaírók értékelése

Harmadik helyezett lett Gál Péter Attila „Egy nem teljesen átlagos kaland” című novellájával, második Kiss Izabella Sára „A hetes” című alkotásával, míg első helyezését ért el: Rádi Dóra „Hazugságból és vasból készült rózsa” című műve nyerte el.

A pályázaton nem díjazott résztvevők emléklapot kaptak.

„AZ ÉV FÉLEGYHÁZI DIÁK KÖLTŐJE 2024” címet Kele Nikol Léda nyerte el, „AZ ÉV FÉLEGYHÁZI DIÁK ÍRÓJA 2024” címet Rádi Dóra kapta.

Különdíjak

A művek innovatív megjelenése érdekében született meg a Köménymag Gasztroház különdíja, amelyet Szabó László ügyvezető adott át elismerő szavak kíséretében. 100 db pizzás dobozra nyomtatták a versét és vásárlási utalványt is kapott Antal Bianka: Carpe diem című verse.

Bíró Szabolcs Maszkura, a Maszkura és a tücsökraj frontembere Kele Nikol Léda: A Lónyai utcában című versét zenésítette meg.

A dolgok változnak, a vers örök. A múzsa kint áll előttünk az utcán, engedjük be házunkba, és ne csak ezen a napon, az év minden napján. Nem mindig az nyer, aki az első – e gondolatokkal zárult a díjkiosztó ünnepség.

K. G. 

Fotó: Fantoly Márton 
         

Kövessen minket a Facebookon is!