Helyi hírek 2024. április 13. 19:00

Félegyházi szerző könyvét vitték színpadra a mórások

Képgaléria
Félegyházi szerző könyvét vitték színpadra a mórások
Búcsú Alinda A delamár című könyvét vitte színpadra a Móra Ferenc Gimnázium 10. b osztálya, amit április 12-én, a Szakmaközi Művelődési Házban mutattak be.

A megjelenteket a szerző köszöntötte, és kifejezte háláját mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak az előadás megszületéséhez. Mint elmondta, a halállal és az újrakezdéssel kapcsolatos történetet 2019-ben egy pályázatra írta meg, s bár akkor nem keltette fel a zsűri figyelmét, 2023-ban egy kiadó érdemesnek tartotta a nyomtatásra. Megjelenése után tavaly decemberben a városi könyvtárban is bemutatták a félegyházi alkotó misztikus történetét tartalmazó könyvet, amit most a mórás diákok keltettek életre. A díszletről a Szabó Ildikó művésztanár által vezetett rajzszakkör tagjainak különleges hangulatú rajza és festményei, a zenéről pedig Zsirmik István és Gajdácsi Dániel egyedi dallamai gondoskodtak.

A történet főszereplője Riperó, a gyökértelen, elveszett férfi, akinek életét gyökeresen megváltoztatja egy titokzatos lánnyal való találkozás, akinek túlvilági történeteket tartalmazó könyv van a birtokban. Riperó hosszú útján közvetítővé válik halottak és élők között.

Az előadás – ahogy a könyv is – az embert foglalkoztató legősibb kérdéseket: élet és halál viszonyát, élők és holtak világának kapcsolatát feszegeti. Arra ösztönzi a nézőt, hogy bátrabban viszonyuljon a halálhoz, az elmúláshoz, és nyitva hagyja a lehetőséget: feladataink gyakran túlmutathatnak jelenlegi életünkön. A mórások előadásában az az üzenet is elérkezett a nézőkhöz, hogy mindannyian saját életünk formálói vagyunk, a hétköznapok kihívásai pedig a változás és fejlődés lehetőségét rejtik.

V. B.
       

Kövessen minket a Facebookon is!