Helyi hírek 2024. április 17. 11:00

Az immunitás erősítéséről a Betűbölcsin 

Képgaléria
Az immunitás erősítéséről a Betűbölcsin 
Szekeres Bernadett dietetikus tartott előadást április 16-án, a városi könyvtárban. A Betűbölcsi résztvevői megtudhatták, hogyan növelhető az immunitás a táplálkozással, és milyen vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége a szervezetünknek.

– A szélsőségessé vált időjárásból kifolyólag a különböző vírusok, baktériumok és fertőző betegségek hamarabb jelennek meg, és ezek közül némelyik akár hosszabb ideig elhúzódhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az immunrendszerünket stabillá tegyük – hangsúlyozta Szekeres Bernadett dietetikus. Hozzátette azt is, hogy az immunitás növeléséhez kulcsfontosságú ásványi anyagok, vitaminok, valamint megfelelő folyadékbevitel szükséges.

– Ahhoz hogy a megfelelő ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz jussunk, fontos lenne, hogy az évszakokat figyeljük, hogy adott évszakban melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amik megteremnek. Ne szupermarketekben, hanem a piacon szerezzük be a termékeket, és ha tehetjük, válasszunk bio gyümölcsöket.  A téli hónapokban érdemes fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, hiszen ezeknek is magas a vitamintartalma – mondta.

Megtudtuk azt is, hogy a D- és C-vitamin-bevitel kiemelt fontosságú, kisebb gyermekeknél ezeket patikában kapható cseppekkel tudjuk pótolni. D-vitamin főként az olajos magvakban, C-vitamin a citrusfélékben és a paprikában fordul elő nagyobb mennyiségben. Nagyon jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő a cink is, ami főként gabonanövényekben található meg. A zöld, leveles zöldségek, például a saláták vagy a spenót vasban gazdagok, így ezeket is érdemes beiktatni az étrendbe.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a vitaminok és ásványi anyagok mellett fehérjékre is szüksége van a szervezetünknek. – A legjobb fehérjeforrások a tejtermékek. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a lehető legtermészetesebb termékeket válasszuk, amelyek minél kevesebb tartósítószert tartalmaznak. Nagyon fontos, hogy a fehérjék be tudjanak épülni a szervezetünkbe, ehhez viszont B6-vitaminra is szükségünk van. Ez a vitamin megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban és a barnarizsben, de például a sörélesztőpehely is jó forrás. Ne ijedjünk meg a teljes kiőrlésű pékáruktól, és alkalmanként a gyerekeknek is adjunk belőle egy-egy falatot – fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy a megfelelő immunitás kialakításában fontos a pre- és probiotikumok hatása is, hiszen egyfajta bakteriális védelemre is szükségünk van. – A probiotikumok lényeges szerepet játszanak a bélflóra normál működésében, az immunrendszer erősítésében, a prebiotikumok pedig jótékonyan hatnak a probiotikumok termelődésére. Probiotikumokat tartalmaz a kefir vagy az élőflórás joghurt, a prebiotikumokat pedig főként rostok formájában tudjuk biztosítani, például sárgarépa, vagy paradicsom fogyasztásával – derült ki az előadásból.

– Ahhoz hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, hozzátartozik a megfelelő pihenés is. Ebben a rohanó világban kevésbé tehetjük meg azt, hogy többet pihenünk, de azért vannak olyan dolgok, amik segítik a pihentető alvást. Az illatos virágok, például az orgona, vagy a levendula mind a szülőknél, mind a gyermekeknél jól alkalmazhatók, például ha belerakjuk egy kis párnába, vagy tiszta levendulaolajjal párologtatunk – zárta előadását Szekeres Bernadett.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton  
           

Kövessen minket a Facebookon is!