Helyi hírek 2024. április 17. 14:00

Újra Palánta Pont lesz a városi könyvtár

Újra Palánta Pont lesz a városi könyvtár
A tavalyi nagy sikerre tekintettel idén is megszervezik a Palánta Pont programot a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Ennek keretében őszig lehet leadni az otthonokban feleslegessé vált vetőmagokat, szobanövényeket, palántákat. Mindezt az intézmény könyvleadó automatája melletti ablakba (az itt kihelyezett kosárba) várják.

A kezdeményezést 2021-ben indította el a könyvtár, úgynevezett zero waste céllal. Ennek lényege, hogy ha valakinél többlet halmozódik fel egy túlszaporodott növényből, azt valaki más még hasznosíthassa.



Abonyi Szilviától, az intézmény igazgatójától megtudtuk azt is, hogy 2021-ben indította el a könyvtár a Palánta Pontot, ami szorosan kapcsolódik az Ökohét elnevezésű programsorozatukhoz. A könyvtár munkatársai kezdetben csupán egy hétig tartották fenn a növény-örökbefogadás lehetőségét abból adódóan, hogy többnyire a saját kertjéből töltötték fel a folyton megüresedő kosarat. Miután viszont egyre inkább bekerült a köztudatba a cserepont, már hosszabb fenntartási időre is igény mutatkozott. A tavalyi évben már tavasztól őszig érkeztek a növények, idén pedig még ki sem helyezték a kosarat, a korai tavasznak köszönhetően már több ízben találtak kihelyezett virágokat, palántákat.



További fontos információ: bármilyen növényt szívesen látnak a Palánta Ponton: legyen az szobanövény, kerti dísznövény, fűszernövény, vagy akár haszonnövény. A könyvtárosok csupán azt kérik, hogy az egységcsomagokba (papírra vagy joghurtos poharakba csomagolva) elhelyezett növények legyenek feliratozva, hogy könnyebben szállíthatók legyenek és az új tulajdonosok tudják, mire számíthatnak.

V. B.
           

Kövessen minket a Facebookon is!