Program 2024. április 17. 18:00

Szenior Örömtánc Találkozó lesz április 20-án

Szenior Örömtánc Találkozó lesz április 20-án
A Duna-Tisza közi Szenior Örömtánc Találkozónak ad otthon a Constantinum sportcentrum április 20-án, szombaton. A 11 órakor kezdődő eseményre körülbelül 400 táncos érkezik Bács-Kiskun, Csongrád és Pest vármegyéből.

Az első, de remélhetőleg hagyományteremtő esemény egy megnyitóval veszi kezdetét 11 órakor, majd egy egyedülálló produkcióval folytatódik az esemény. A különböző városokból, községekből érkezett nyugdíjas tagokból álló tánccsoportok egy közös műsorral mutatják meg, hogy ugyanaz a cél vezérli őket: a tánc, a közös, jókedvű testmozgás.

Mozgás! Öröm! Agytorna! – ezzel a három szóval jellemezte a tánc küldetését Kocsiné Móczár Julianna szervező, aki elsőként kezdte el a csoportokat verbuválni, illetve a táncot oktatni Kiskunfélegyházán, 4 évvel ezelőtt. Azóta Félegyháza mellett Gátéron, Jászszentlászlón, Tiszakécskén és Pálmonostorán is szerveződtek már általa szenior táncos csapatok. Megtudtuk tőle, hogy a zenére végzett mozgás hatékonyságát ebben a korosztályban is számos tanulmány igazolta. Könnyed fizikális igénybevétel, amely mellett koreográfiát tanulnak a résztvevők egy jó hangulatú, kötetlen foglalkozás keretében. Hozzátette: sok barátság kötetett már az elmúlt években a csoporttagok között és egy ilyen találkozó ezek elmélyítését, egymás megismerését is szolgálja.



A szenior örömtánc mozgalom Németországban és Ausztriában évtizedek óta jelen van, Magyarországon Csirmaz Szilviának köszönhető, hogy országosan megismert tevékenységgé vált.

Az első kiskunfélegyházi találkozón minden a táncról fog szólni 11 és 15 óra között. Szeretettel várnak minden olyan személyt, aki érdeklődik a mozgásforma iránt, a sportcsarnok lelátóján megtekintheti a különböző csoportok produkcióit. Kocsiné Móczár Julianna hozzátette: a táncosoknak egy kisebb városnéző sétát is szerveznek aznap, a nevezetes szobrok, épületek megtekintése mellett, a Kiskun Múzeumba, a Petőfi Sándor Emlékházba és a polgármesteri hivatal dísztermébe is ellátogatnak. A nap folyamán előfordulhat, hogy a kiskunfélegyháziak látnak egy-egy csoportot a város különböző pontjain táncolni, amit – a szervező kérésére – fogadjanak nagy szeretettel.

Z. A.
        
Fotó: Fantoly Márton
                       

Kövessen minket a Facebookon is!