Helyi hírek 2024. április 19. 10:00

Új utakon a Közgé turisztikai technikus képzése

Képgaléria
Új utakon a Közgé turisztikai technikus képzése
A magyarországi szakképzés régi problémája a szakképzésben résztvevő diákok megfelelő minőségű szakmai gyakorlathoz juttatása. Különösen igaz ez azoknál a képzéseknél, ahol egy vidéki iskola – mint a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum – olyan szakmai lehetőségekben kívánja tanulóit fejleszteni, amelyek a magyarországi gazdasági környezetben még nem megszokottak, vagy azt jelentősen meghaladják.

Ilyen a Közgé turisztikai technikus képzése is, ahol csak az első állomása lehet a szakmai fejlesztésnek a turisztikai technikus végzettség és a színvonalas, gyakorlatias és szakmai, idegennyelv-tudás megszerzése. Hálás vagyok és köszönöm minden kollégámnak, hogy mind a francia, az angol és a német nyelveket, mind a szakmai és közismereti tantárgyakat ilyen komoly szakértelemmel, elhivatottsággal és szép eredménnyel oktatják.

A turisztikai technikus képzés sajátossága, hogy a képzésben résztvevő 10., 11., 12. és 14. évfolyamos tanulóknál az első idegen nyelv a francia. Feladatunk tehát az, hogy a bevezetőben felvázolt utat figyelembe véve, először biztonsággal eljuttassuk tanulóinkat a középfokú nyelvvizsga megszerzéséig, amely nálunk a 11-12. évfolyamosok számára tervezett. Ezzel párhuzamos a szakmai ismeretek és tanulói kompetenciák felépítése, amely nem lehetséges valódi, világlátást és életutat formáló szakmai tapasztalatszerzés nélkül.

Látván a 12 T osztályos diákok sikeres nyelvvizsga teljesítményét és elszántságukat, engem, mint oktatót arra inspiráltak, hogy egy projekt osztálykiránduláson Tóth Szabina osztályfőnök támogatásával, szakmai tapasztalatszerzéssel és élménnyel gazdagítsam fejlődésüket és ezáltal gyakorlati úton alkalmazzák nyelvtudásukat.

A kapcsolatfelvétel a külföldi szakmai partnerekkel a nizzai kiránduláson történt, amelyet a 12 T osztályos tanulók saját szakképzési ösztöndíjukból szerveztek és finanszíroztak.

A Hotel NEGRESCO látogatása során találkozhattunk Martinovics Tamás úrral, a Domaine de l’ Esterel szállodakomplexum igazgatójával, aki látva elkötelezettségüket, szakmai és nyelvi felkészültségüket, gyakorlati munkalehetőséget ajánlott, és a későbbiekben pedig segített a diákoknak újabb gyakornoki lehetőségek feltárásában is.

Így végeredményben a május elseje és augusztus vége közötti főszezonban három lépcsőben, hat 11-12. évfolyamos, turizmus szakos diákunk utazik szakmai gyakorlatra Franciaország rendkívül frekventált régióiba: Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur térségekben működő szálloda- és vendéglátási egységeibe, a Domaine de l’Ésterel mellett a Grignan-i Les Maisons du Claire de la Plume szálloda, bisztró és étteremegyüttesbe.

Itt izgalmas szakmai feladatok várják őket a helyi turisztikai egységekben, egy színvonalas borbárban,  a szállóhoz kapcsolt kávézóban, és ami igazán különleges, a Le Clair de la Plume Michelin csillagos éttermében. Büszke vagyok rá, hogy ilyen valóban világszínvonalú, inspiráló közegben gyakorolhatnak leendő turisztikai szakembereink – ráadásul ez a közeg valóban nemzetközi: eddig 17 nemzet tanulói szerezhettek itt tapasztalatot, őket követik, első magyarokként a közgés diákok.

A fő cél a hosszútávú külföldi szakmai gyakorlatok megszervezése, ahol az iskolai idegennyelvi tudás a valódi magas színvonalú alkalmazás képességével, a technikusi képzés ismereteivel a világszínvonalú turizmusszervezés és vendéglátás éles munkahelyzetben elsajátított gyakorlatával épül tovább.

Kedves diákok, Németh Réka, Kiss Boglárka, Rádi Dóra, Zsigó Nóra, Kis Vivien, Rózsa Julcsi! Köszönöm nektek és természetesen szüleiteknek, hogy ebben partnerek lettetek.

Az iskolai oktatás és az abban résztvevő fiatalok önálló felelősségvállalása, a szakmaiösztöndíj-juttatás tanári útmutatással kiváló indítása az önálló karrierépítésnek. A Közgében lehetőségük van a diákoknak más szakokon is részt venni az Erasmus+ programra épülő külföldi gyakorlatokon, minden évben.

Az ő sikerük és tapasztalatuk hasson inspirálóan egész közösségünkre. Váljanak olyan felkészült és motivált szakemberekké, akikről valamennyien példát vehetünk! Gratulálok nektek!

Franciáné Óbester Erzsébet oktató
                    

Kövessen minket a Facebookon is!