Helyi hírek 2024. április 19. 19:00

Indiai jógamester járt városunkban

Képgaléria
Indiai jógamester járt városunkban
Relaxációs tréninget tartott a móravárosi jógastúdióban Swami Yatidharmananda indiai jógamester, április 16-án. Az eseményre mintegy húsz vendég látogatott el, akik nemcsak a relaxációs praktikákat ismerhették meg tőle, hanem életvezetési tanácsokkal is gazdagodhattak. A program ingyenes volt, azonban szívesen fogadtak felajánlásokat, amit a jógi az indiai gyerekek szemműtétére gyűjtött. A program fővédnöke dr. Réczi László, az 1. számú választókörzet képviselője volt.

A jógastúdió tulajdonosa, Vaszkó-Mónus Eszter üdvözölte a résztvevőket, majd átadta a szót dr. Réczi Lászlónak, aki röviden beszélt saját jógázási tapasztalatairól. Kifejtette, hogy néhány évvel ezelőtt fedezte fel ezt a sportot és a világjárvány alatt saját otthonában is gyakorolta. Nagy örömének adott hangot, hogy ilyen sokan részt vettek az eseményen, ami nem csupán kikapcsolódásra, hanem jótékonysági célokra is irányult. Swami hozzátette, India egészségügyi rendszere komoly nehézségekkel küzd, így rengeteg olyan gyermek él ott, akiknek az anyagi segítség nélkül esélyük sem lenne a látásukat megmentő beavatkozásokra.

Az esemény kezdetén a jógi a relaxáció különböző formáiról beszélt, hangsúlyozva, hogy a kikapcsolódás és a szakmai értelemben vett relaxáció között különbség van. Mindenki másféle ellazulásra vágyik, ami az egyéni érdeklődési körétől függ. Például valaki számára a kirándulás, a kerékpározás, vagy éppen a filmnézés lehet ennek az elengedésnek az eszköze, de az igazi, mély relaxációhoz más technikákra van szükség. A jóga ebben tud segíteni, így a jógi bátorította a résztvevőket, hogy legyenek nyitottak az ilyen módszerek kipróbálására. A rendszeres gyakorlás kulcsfontosságú a stressz leküzdésében és az általános jólét javításában. Napjainkban az embert rengeteg inger éri, ami terheli az idegrendszert, ezért is fontos megtalálni azokat a módszereket, amelyek segítenek az elmének és a testnek pihenni. A jóga által kínált relaxációs módszerek különösen hatékonyak lehetnek az ilyen kihívásokkal szemben, hiszen nemcsak a fizikai, hanem a mentális és érzelmi egyensúlyra is hatással vannak. A jógi arra buzdította a résztvevőket, hogy ne csak az eseményen próbálják ki ezeket a gyakorlatokat, hanem tegyék azt rendszeressé az életükben, hogy valódi változást érhessenek el.

Az előadás második felében a gyakorlatban is kipróbálhattuk ezeket a technikákat. Miután kényelembe helyeztük magunkat a jógaszőnyegen, a mester vezényletével minden testrészünket egyenként ellazítottuk. Lélegzetünket összehangoltuk a mozdulatokkal, miközben figyelmünket a belső élményeinkre irányítottuk. A jógi útmutatásával megtapasztalhattuk a légzés tudatos irányításának pozitív hatását. A gyakorlatok során fokozatosan csillapodott az elménk és egyre mélyebb relaxációs állapotba kerültünk.

A több mint egyórás meditáció után visszatérve a jelenbe a résztvevők elmesélhették élményeiket, megtapasztalásaikat, amire a jógi magyarázattal szolgált. Az esemény közös fotózkodással ért véget.

V. B.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!