Kultúra 2024. április 25. 16:00

A lakosság segítségét kérik az 1848–49-es emlékhelyek összegyűjtéséhez

A lakosság segítségét kérik az 1848–49-es emlékhelyek összegyűjtéséhez
A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a 175. évforduló kapcsán az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó helyszínekkel bővíti az Emlékhelynévteret, ezzel kapcsolatban felhívást tett közzé. Az emlékhelyeket – regisztrációt követően – bárki felviheti a NÖRI rendszerébe.

Borítókép: Than Mór: A budai vár visszavétele

Magyar Nemzeti Névtér Emlékhelynévtere elsődlegesen a határon túli magyar emlékhelyek összegyűjtésére szolgál, a Nemzeti Örökség Intézete az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának kiemelkedő jelentősége miatt összegyűjti az olyan mai magyar határokon belüli emlékeket is, amelyek történelmünk sorsfordító eseménysorozatához kapcsolódnak. A NÖRI vár minden olyan sírhelyet, emlékművet, emléktáblát, emlékházat vagy szobrot, amelyek a 175 évvel ezelőtt lezajlott eseményekre utalnak, és még nem szerepelnek az Emlékhelynévtér Évfordulós emlékhelyek elnevezésű adatbázisában. 

– A Nemzeti Örökség Intézete fontosnak tartja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, és minden rendelkezésére álló eszközzel megemlékezik róla. Azonban fontosnak tartottuk a lakosság bevonását is, hiszen ez az évforduló nemcsak az érintett intézményeknek fontos, de minden magyar számára. Ez a forradalom és szabadságharc volt az első olyan történelmi eseményünk, ami máig hatóan befolyásolja egész nemzetünk gondolkodását. Így a felhívással nemcsak az emlékhelyek teljes körű összegyűjtése a célunk, de a lakosság megmozgatása is. Bízunk benne, hogy sok-sok emlékhellyel bővül az adatbázisunk – mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a felhívás kapcsán.

Az Emlékhelynévtér Évfordulós emlékhelyek elnevezésű része regisztrációt, majd bejelentkezést követően egyedi vagy csoportos javaslat beküldése által is bővíthető. Ehhez a felület alján található linkre kattintva egy adatlap vagy egy táblázat kitöltése szükséges. 

Hasonlóképpen bővíthető az Emlékhelynévtér Határon túli magyar emlékhelyek elnevezésű része is. A Nemzeti Örökség Intézete kéri, hogy amennyiben valakinek ilyen irányú ismeretei is vannak, azokat is ossza meg a felületen – írta cikkében a kultura.hu
            

Kövessen minket a Facebookon is!