Bács-Kiskun vármegye 2024. április 27. 09:00

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Képgaléria
Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun
Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra-hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat.

A szokásokhoz híven ezúttal is a vendéglátó település bemutatkozása előzte meg a közgyűlési ülést. A Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi és Szolgáltató Központban előbb a Kelebiai Daloskör lépett fel, majd Maczkó József polgármester mutatta be az idén százesztendős nagyközséget.

A közgyűlés támogatta többek között, hogy a vármegye önkormányzata támogatási kérelmet nyújtson be az Aktív turizmus fejlesztése című felhívásra. A benyújtandó pályázat lényege egy vízitúra hálózat létrehozás a Duna-völgyi főcsatornán Császártöltés, Hajós, Érsekhalma, Nemesnádudvar, Sükösd, illetve Érsekcsanád településeket összekötve. A ki- és beszállási lehetőségek mellett fedett pihenőhelyek és információs táblák várják majd a túrázókat a vízitúra-megállóhelyeken, míg a túrapontokon mosdók, hajótárolók és közösségi helyiségek emelik a szolgáltatás színvonalát. Erre 700 millió forint támogatást igényel a vármegye önkormányzata a TOP Plusz keretből.

Mint Rideg László elmondta, hasonló fejlesztés van tervben a Vajas-fokon Kalocsa és Érsekcsanád között is. A víziturisztikai projekt pedig kapcsolódna annak a turisztikai célú kerékpárútnak a megépítéséhez, amely a DVCS mentén 13 kilométer hosszan köti majd össze Érsekhalma, Nemesnádudvar és Sükösd településeket.

A képviselők elfogadták egyebek mellett a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2023. évi beszámolóját is. Ebből kiderül: az ügynökség mintegy 15 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, miközben vállalkozási tevékenysége alapján 207 millió forint nettó árbevételt ért el, a támogatásokból pedig 304 millió forint bevétele származott. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal 2023. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása mellett a Fidesz frakció és az ellenzéki frakció egyaránt megköszönte dr. Bajmócyné dr. Balázs Tímea vármegyei jegyző és a hivatal munkáját.

Az ülést követően – szintén a szokásoknak megfelelően – Rideg László és a vendéglátó polgármester, Maczkó József elültetett egy fát – ezúttal juharfát – az ülésnek otthon adó Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi Központ mellett.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!