Helyi hírek 2024. május 1. 06:00

Salánki Anikó: Hónapköszöntő

Salánki Anikó: Hónapköszöntő
„Te vagy, május? Csakugyan itt vagy? / Hogy lettél kész ilyen hamar? / Néhány nap alatt mennyi szépség! / A vén föld milyen fiatal!” – Szabó Lőrinc soraival köszöntelek.

Megmondom őszintén, te vagy a legkedvesebb hónapom. Várlak minden évben, hogy virágaiddal ékesítsd a kerteket, parkokat, a zümmögő méhek nektárt gyűjthessenek a fehérbe-rózsaszínbe öltözött fáidról, a szerelmesek nyíltan egymásra nevessenek, a piacon a harsogóan zöldhagyma és a lédús eper kosárba kerüljön, majd az ünnepi asztalra. Mert ünnepekben bővelkedő vagy, 31 napod szinte mindig verőfénybe vonja szívünket-lelkünket.

Neved Maia görög istennő római alakjáról kaptad, de hívunk az Ígéret, Pünkösd és Ikrek havának, tavaszutónak.

Első napod a munka ünnepe, s talán épp ezért szünet, hogy jobban tudjuk becsülni, amikor van mit tennünk-cselekednünk. Keretes hónapnak is nevezhetnénk, méghozzá életünk fontos szelete miatt: anyák napjával kezdődsz, majd egy egész hét a családokról, a születésről szól, a testvéreknek külön időt szentelsz, s az „Ezer lámpás éjszakája” figyelmeztet mindenkit, hogy mennyire vigyáznunk kell a gyerekekre.

A lányok-fiúk utolsó vasárnapodon boldogan ülnek fel a körhintára, és lejtenek körtáncot a kicsit már megkopott májusfák körül. A szalagok, kendők lobognak a lágy tavaszi szélben, a léggömbök a felhők fölé emelkednek, ott kergetőznek.
A családok tortával, ajándékkal kedveskednek a születés- és névnaposoknak, a házassági évfordulóról sem feledkeznek el, hisz nagyon sok pár a te gyönyörű napjaid közül választotta ki azt az egyet, amikor kimondta az igent.

A nemzetközi sajtószabadság, távközlés, tömegtájékoztatás s a legfiatalabb ága, az internet megadja a lehetőséget, hogy mindenről tudjunk, ami a világban történik. Csak okosan kell válogatni, gondolkodva, nem kapkodva, hanem megfontoltan. A történelem eseményeiből tanulni kellene.

Micsoda nap lehetett, amikor annyi kínkeserves, kormos-füstös év után egy májusi nap Európában véget ért a 2. világháború. Ne legyen több háború! Annyi szépség van a világon, ne pusztítsuk el!

A bennünket körülvevő természet a te hónapodon a legszínesebb, ezért ünnepeljük a madarak és fák napját, előtérbe kerül az állat- és növényszeretet, a nemzeti parkok is egyre több látogatót vonzanak.

Te tudod, mennyire fontos, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra, s becsüljük meg a nehéz munkát végző tűzoltókat, mentősöket, ápolónőket, a vöröskereszt aktivistáit.

Sok-sok vers, dal szól rólad, és a szép hagyományok újra feléledtek. Virágot kapnak a lányok-asszonyok, cserépben vagy kosárkában, és sok helyen pünkösdi királyt és királylányt választanak. Mennyi örömet, szórakozást, nevetést tartogatsz nekünk! Megbecsüljük, hidd el! Elfelejtjük az értelmetlen haragot, irigységet, bántást, és próbálunk úgy élni, hogy minden nap valóra váljon egy álom. Egy igazán szép, májusi álom.

Légy üdvözölve, gyönyörű hónap!
               

Kövessen minket a Facebookon is!