Helyi hírek 2024. május 8. 12:00

Újjáépül a ravatalozó a Felsőtemetőben

Újjáépül a ravatalozó a Felsőtemetőben
– Bontási feladatokkal indult a Felsőtemető új ravatalozójának kivitelezése a napokban. A munkálatokra 10 hónap áll a kivitelező rendelkezésre, de reményeink szerint akár még idén is befejeződhetnek a munkálatok – tudtuk meg Csányi József polgármestertől.

– A Felsőtemető ravatalozóépülete szerkezetileg, energetikailag és funkcionálisan is elavulttá vált, ezért döntöttünk a felújítás, átalakítás és bővítés mellett. A meglévő épület jelenlegi lapostetős szerkezetének teljes rétegrendjét visszabontják a szerkezeti födémig, és az épület fő tömegén új magastető készül, szürke kerámia cserépfedéssel. A bővítmény épületrészek felett új lapostető készül.

Az épület körüli régi aszfaltburkolatot elbontják, a felújított és bővített épület körül új térkőburkolat épül, és kilenc padfelületet is kialakítanak. Az összes nyílászáró cserélve lesz, a régi elavult faablakok, -ajtók helyett korszerű műanyag nyílászárókat építtetünk be, valamint a gépészeti és elektromos rendszer is teljes mértékben megújul.

A ravatalozóépület alaprajzi kialakításában is változás történik. Az épület belső hátsó traktusában lévő válaszfalakat elbontják, és a felújítás során a hátsó kibontott falak által összenyitott tér újraosztásával új helyiségek alakulnak ki. Így új hűtőhelyiség, egy nagy előkészítő és egy raktárhelyiség is helyet kap az épületben. A dolgozók részére nemenkénti öltözők, tusoló- és mosdóhelyiségek, valamint teakonyha létesül. A gépészeti helyiség a korábban raktárként használt harmadik ravatalozó helyiség átalakításával jön létre.

Az épület a hátsó, délnyugati részén egy műhellyel és egy fedett-nyitott gépjármű beállóval, az északkeleti részén a látogatók részére kialakított két mosdó helyiséggel – közülük egy akadálymentesített – lesz bővítve. Ennek az épületrésznek a szerves részét képezve épül meg a harangtorony.

Az épület északkeleti homlokzata elé önálló acél vázszerkezetű, két szélső sávban fix kialakítású, polikarbonát fedésű árnyékoló szerkezet épül, az épület előtti középső részen pedig nagyméretű, elhúzható textil árnyékoló szerkezet létesül, ami a polikarbonát fedésű részekhez kapcsolódva nyújt védelmet a temetéseken résztvevőknek az időjárás viszontagságai ellen.  

A felújított épület megjelenésében visszafogott jegyeket visel, meghatározó homlokzati anyaga a diópáccal kezelt fenyőfa- és a vágott téglaburkolat, amit bézs vakolt felületek ellensúlyoznak – tudtuk meg a részleteket a polgármestertől.



A kivitelezés idejére ideiglenes ravatalozót alakítottak ki a Felsőtemetőben. Erre a célra egy mobil konténert helyeztek el a temető bejáratától balra, amit méltó módon berendeztek, és mintegy 100 négyzetméteres burkolt felülettel láttak el, gondoskodva a megfelelő árnyékolásról is. A szertartások május elejétől már itt zajlanak az új épület használatbavételéig.

A Felsőtemetőben évente mintegy 300 temetés van. Tavaly megtörtént a belső út újjáépítése, a következő hónapokban pedig elkészül az a korszerű ravatalozó épület, ami hosszú időre lehetővé teszi a félegyháziaknak, hogy ebben a temetőben is megfelelő körülmények között búcsúzhassanak el szerettüktől. A 2024-es évben ez lesz az önkormányzat legjelentősebb beruházása. A tervek szerint még ebben az évben megkezdődik a két félegyházi sírkert bekamerázása is a temető közbiztonságának növelése és a lopások számának csökkentése érdekében. 
           
Fotó: Fantoly Márton  

            

Kövessen minket a Facebookon is!