Helyi hírek 2024. május 8. 16:00

Vöröskereszt: emberiesség, humanitárius értékek, az élet védelmének fontossága

Vöröskereszt: emberiesség, humanitárius értékek, az élet védelmének fontossága
Ma van a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja. A vöröskeresztes szervezetek május 8-án a világ 191 országában hívják fel a figyelmet a mozgalom alapelveire és az általuk képviselt humanitárius értékekre. Idén Őrizd az emberiesség eszméjét szlogennel hangsúlyozzák világszintű, közös elkötelezettségüket az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett – hívta fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt a Vasárnap.hu-nak szerdán elküldött közleményében.

Borítókép: A Magyar Vöröskereszt is részt vett a NATO-gyakorlaton a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén május 7-én.
Fotó: A Magyar Vöröskereszt 
Facebook-oldala


Mint írták, a világ 191 országában jelenlévő Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek létrejötte mind Henry Dunant svájci üzletember humanitárius tevékenységéig vezethető vissza. Dunant az 1859-es solferinoi csatatér mellett elkocsizva, látva a borzalmas veszteséget, a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségadásban. Tapasztalatainak hatására Henry Dunant javaslatot fogalmazott meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezte egy segélyszervezet létrehozását. Így indult egy eszme, amelynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom.

Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a humanitárius értékekre és alapelvekre – az emberiességre, pártatlanságra, semlegességre, függetlenségre, önkéntességre, egységre és egyetemességre –, az élet védelmének fontosságára. Hagyományosan egy szlogen kíséri a világnapi alkalmat, amelyet idén az emberiesség alapelve ihletett: Őrizd az emberiesség eszméjét!

Ma, amikor a világban példátlan válságok és veszteségek keletkeznek, a világnap különös jelentőséggel bír. Az idei szlogen a vöröskeresztes szervezetek világszintű elkötelezettségét hangsúlyozza az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

– Bár a világ folyamatosan változik körülöttünk, a legfőbb értékeink, az alapelveink cseppet sem veszítenek érvényességükből – fogalmazott a közlemény szerint Fodor Antalné, a Magyar Vöröskereszt elnöke. – Az emberiesség tisztelete, mindenekfeletti szempontja meghatározza a működésünket. Nemcsak világszinten, hanem egészen a helyi, falusi kisközösségek mindennapjaiban is. Az ember érték, az ember az, aki igazán számít, akinek minden erőnkkel segítünk – hangsúlyozta.

Május hónap a Magyar Vöröskereszt életében hagyományosan eseménydús időszak. A világnapot követően ekkor kerül sor a hazai szervezet május 16-i alapításának koszorúzással egybekötött ünneplésére. Idén május 24-én ismeri el a szervezet munkáját támogató személyeket és intézményeket, május 25-én pedig a Magyar Vöröskereszt képviselői átadják a Humanitárius település címre sikeresen pályázóknak a nagy presztízsű minősítést.

A Magyar Vöröskereszt 1881 óta tevékenykedik hazánkban, meghatározó szereplő többek között a magyar szociális ellátásban, katasztrófahelyzetek kezelésében és helyreállításban, a menekültek ellátásában. Mindezek mellett Magyarországon a Magyar Vöröskereszt együttműködik az önkéntes véradók toborzásában és véradóalkalmak szervezésében immár 85 éve – írták a közlemény végén.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!