Helyi hírek 2024. május 10. 14:00

Apróságok nagy veszélyben

Apróságok nagy veszélyben
A mocsári teknősök alapvetően augusztus-szeptemberben kelnek ki a tojásból, ennek ellenére egyre gyakrabban találkozhatunk tavasszal is ezekkel az apró, frissen világra jött, őshonos teknősökkel.

Borítókép: Tóth Marietta

Bármilyen különlegesen is hangzik, a mocsári teknős is tojásokkal szaporodik, melyeket olyan helyeken rak le, ahol a talaj hamar felmelegszik. Erre legalkalmasabbak a homokos területek, így ezeket keresi fel a leggyakrabban, általában a vizes élőhelyektől meglehetősen távol. A kikelést követően az apróságok különleges érzékeiknek köszönhetően azonnal a víz felé veszik az irányt. Ilyenkor azonban számos veszély leselkedik rájuk.

A korai előfordulásuk oka az lehet, hogy a nőstény túl későn rakta le tojásait, vagy hűvös maradt az idő. Ezekben az esetekben a csöppségek a tojásban vészelik át a telet és csak a jó idő beköszöntével bújnak elő.

Védett fajról beszélünk, így tilos hazavinni őket. Eszmei értékük pénzben kifejezve 50 ezer forint. Mivel alapvetően az ösztöneiktől vezérelve is a víz felé haladnak, gyakran úttestek keresztezik a vonulásukat. Ekkor jól jön számukra a segítség, hiszen alig nagyobbak, mint egy pénzérme. Így tehát segíthetjük a túlélésüket azzal, ha az út közeléből egy biztonságos, lehetőleg vizes helyre visszük – hívta fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Tarjányi Lili

             

Kövessen minket a Facebookon is!