Helyi hírek 2024. május 10. 08:00

Kiskunfélegyházi katonák Ohioban

Képgaléria
Kiskunfélegyházi katonák Ohioban
Kiskunfélegyházi katonák is képviselték hazánkat a 2024-es ohioi Best Warrior járőrbajnokságon, április elején: Fazekas Szilárd őrmester, a Magyar Honvédség Dombai Miksa 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj Kiképzőszázadának rajparancsnoka és Bense Marcell főtörzsőrmester, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóaljának rajparancsnoka meséltek lapunknak élményeikről.

Fazekas Szilárd – aki a tavalyi amerikai versenyen, ötödik helyen végzett, idén a csapat felkészítéséért volt felelős és kísérőként utazott az államokba – elmondta, hogy az USA nemzeti gárdáinak partnerországai vannak, Ohiónak Magyarország és Szerbia. Az említett országok kaptak meghívást erre a versenyre, vendégnemzetként. A kiutazást egy öthetes fizikai-mentális felkészülés előzte meg, amelyben felhasználta saját élményeit és tapasztalatait. Ahogy fogalmazott, a versenyen a katonai hivatás alapjait kell tudni kimagasló szinten. A megmérettetésen CrossFit jellegű fizikai gyakorlatokban kellett bizonyítani: nagyobb súlyokat mozgatni, súllyal futni, kúszni, mászni, erőemelő gyakorlatokat végezni, de a feladatok között volt tereptan, egészségügyi- és híradós ismeretek, különböző stresszpozíciókban végrehajtott lövészet, valamint tudásteszt is. A Magyar Honvédség két legénységi állományú katonát és két altisztet delegált a tengerentúlra, valamint két kísérő is a magyar csapat része volt.  

Bense Marcell hangsúlyozta, hogy mindvégig nagy büszkeség volt számára, hogy kiskunfélegyháziként kerülhetett ki a versenyre, köszöni felkészítőjének és mentorának a lehetőséget. Bár fiatal kora óta atletizál, mégis nagy kihívásnak élte meg versenyt. Fizikálisan és mentálisan is nagyon stabil teljesítményt kellett nyújtani, hiszen például súlymellényben, bakancsban, sisakban és hóviharban kellett több mint 3000 métert teljesíteni, de a versenynapok között helyet kapott a Ruck March nevű 20 km-es erőltetett menettel egybekötött futás is, ahol Marcell a három órás szintidőt 2 óra 34 perc alatt teljesítette. Bense főtörzsőrmester elmondta, hogy természetesen volt mélypontja a futás során, ám ilyenkor néhány motiváló gondolattal igyekezett túllendülni a nehézségeken.

Megtudtuk, hogy a háromnapos verseny tudásteszttel kezdődött, majd sorverseny és kommunikációs feladat következett. A második nap lövészettel folytatódott, ahol különböző testhelyzetekben kellett teljesíteniük: gépkarabéllyal és pisztollyal is. Mindezek után gázálarcban idegen karabély szét- és összeszerelése következett, valamint egy repesztámadásban megsebesült katonát (emberi súlyú bábut) kellett ellátni, érszorítót alkalmazni, elcipelni fedezékbe, rádiót összeszerelni és azon vészhívást továbbítani. Ezt követte a stresszlövészet, ami kifejezetten harctéri helyzetet szimulált. A speciális amerikai műveleti felmérő érkezett a sorban, ami egy mérföld futás után fekvőtámasz, súlycipelés, kúszás, szökellés, majd újra egy mérföld futásból állt. Utóbbi versenyszámban Marcell a 10 fős csapatának elsőjeként ért célba. Ezt éjszakai tereptan követte, majd a zárónapon a korábban említett Ruck March versenyszámmal ért véget a megmérettetés.

Fazekas Szilárd elmondta, hogy bár még végleges eredményről nem kaptak információt, a résztvevő altisztek a középmezőny elején végeztek.
– Helytálltunk. Teljesen azért nem vagyok elégedett, mert tudtuk volna jobbat is teljesíteni, de levonjuk a konzekvenciát és jövőre még jobbak próbálunk lenni. 2025-ben ki szeretnénk bővíteni a jelentkezők létszámát, még komolyabb szűréssel és felkészítéssel edzeni a versenyre.

Z. A.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!