Helyi hírek 2024. május 12. 11:00

Szárnyasokkal töltött délelőtt a könyvtárban

Képgaléria
Szárnyasokkal töltött délelőtt a könyvtárban
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár bejáratánál galambbemutató fogadta az érkezőket a V43 Röp-, Dísz- és Haszongalamb Galambtenyésztők Egyesületének jóvoltából május 11-én, szombaton. A galambokat meg is simogathatták az érdeklődők, valamint megismerkedhettek a kiállított fajtákkal, amelyek között a két neves, értéktárban szereplő félegyházi galambfajta is jelen volt.

A madarak és fák napja alkalmából rendezett családi szombat délelőttön, a galambok megismerése mellett ezúttal is lehetőség nyílt a gyermekes családok számára, hogy otthonaikba szebbnél szebb saját maguk által készített kézműves madárkákat készítsenek. A kölcsönzői térben még megtekinthették Banosné Mónus Mónika áprilisban nyílt Szárnyaló Kiskunság című fotókiállítását Gátér és Kiskunfélegyháza környékének madarairól. A tárlatot memóriajátékkal és mágneses kirakóval tette interaktívvá a kisebbek számára Tóth-Kovács Nikolett könyvtáros.

A délelőtt folyamán családi tudáspróbára is nevezhettek a madárbarátok. A 8 kérdésből és 8 féle madárhang felismeréséből álló feladatlappal többen is megbirkóztak. A madárhangok megszólaltatásában és a csicsergő hangtotó összeállításában önkéntesként Udvardi István madárbarát és állatvédő volt a könyvtár segítségére. A legügyesebbeket ajándékkal jutalmazták a gyermekkönyvtárosok. Madarakról szóló ismeretterjesztő könyvet és apró ajándékokat vehetett át Kis Ádám és Hegedűs Hana.

A nap folyamán nem maradhattak ki a mesék sem, erről Zsirmik István gondoskodott, aki a világ több tájáról hozott történeteket a figyelmes hallgatóságnak. A kazah, burmai, litván és brazil mesék mindegyikében felfedezhettük az égi vándorokat. Az élőszavas mesélést balinéz furulya, kazah dombra, doromb és madársípok hangja kísérte, mindezt láthatóan élvezték kicsik és nagyok egyaránt. Az előadó meglepetésként találós kérdésekkel is készült, a helyes megfejtőknek pedig gyöngyből fűzött nyakláncokat adott jutalmul.


A programkínálat mellett természetesen számos szépirodalmi- és ismeretterjesztő könyv is előtérbe került a polcok kínálatán, valamint a Magyar Madártani Egyesület tűzzománc kitűzői közül is akadt, ami új gazdára talált.

A délelőtt gyorsan elszállt, akár csak az a négy fehér postagalamb, amelyet a délelőtt zárásaként vállalkozó szellemű gyermekek röptethettek a magasba.
    
Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!