Helyi hírek 2024. május 18. 16:00

Ön is közelről ismeri az év gyógynövényét?

Ön is közelről ismeri az év gyógynövényét?
A közismert borsmentát választotta az év gyógynövényének 2024-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A menta nemzetséghez több mint 24 faj tartozik. Nevüket vélhetően a görög mitológia szerint Menthe nimfáról kapták, akit Hádész növénnyé változtatott, hogy megmentse őt felesége féltékenységétől.

Borítókép: Unsplash

Ezt a sokoldalú gyógynövényt nemcsak az egészséges élet hívei ismerik nagyon jól, hanem szinte kivétel nélkül az összes korosztály. A gyermekek fagylaltját, a bulizó fiatalok koktélját díszíti, a teraszon limonádézók italát ízesíti, és a nők kozmetikai termékeinek egyik közkedvelt összetevője.

A borsmenta valamikor a XVIII. században bukkant fel, két vadon termő mentafajnak a mentha aquaticanak és a mentha viridisnek kereszteződéseként. Ez egy lágyszárú, évelő, gyorsan terjedő meleg, és vízigényes növény. A legtöbb kertben már eddig is nagyon népszerű volt. De nemcsak a kiskertekben, hanem balkonládákban és fűszerkertekben is egyaránt termeszthető.

Szedésére a legalkalmasabb az a virágzás előtti időszak, ami nagyjából július végéig tart, hiszen ekkor a legnagyobb a hatóanyag-tartalom. A mentát szárítva, vagy frissen teaként, illetve illóolajként is forgalmazzák. A szárítmányhoz a mentaleveleket szedés után azonnal leszárítják. Az illóolajokat vízgőz-desztillációval párolják le, majd sötét üvegekben tartják, így védve a fénytől.

Illóolajának fő hatóanyaga a mindenki számára ismerős mentol, amitől ez a növény többek között annyira különleges és egészséges lesz. Mindezek mellett mentont, mentol-acetátot tartalmaznak, amely vegyületek hatással vannak a bőr, a száj és a torok hidegérzékeny receptoraira. Ez a tulajdonság felelős a természetes frissítő, hűsítő érzésért, amelyet a belélegzés evés vagy a bőrre való felvitel után vált ki. Számos gyógyhatása között szerepel a görcsoldás, segíti az emésztést, enyhíti a fejfájást, oldja a stresszt így a lefekvés előtt fél órával elfogyasztott mentatea javítja az alvás minőségét.

Segítséget nyújt továbbá az IBS-ben (Irritábilisbél-szindróma) szenvedők számára. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a menta vegyületei a sejtreceptor szintjén a kalciumcsatornák blokkolásával ellazítják a bél falát és a záróelemet. A menta ezt a tulajdonságát görcsoldásgátló szerként használják fel a már fentebb említett betegség és más kólikás fájdalom-rendellenességek kezelésében.

Tarjányi Lili
               

Kövessen minket a Facebookon is!