Helyi hírek 2024. május 14. 06:00

Kezdődik a szúnyogirtás Bács-Kiskunban

Kezdődik a szúnyogirtás Bács-Kiskunban
Az egyre melegebb időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. A legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén kell számítani, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet jelentenek számukra, így akár vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki.

Bács-Kiskun vármegye több településén is fellépnek a szúnyogok ellen. A kezeléseket a települések lakott területén platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el. A legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek. A készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, így emberre, háziállatokra nem jelent veszélyt. Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is. 

Esős időszak után nem csak a folyók és a tavak mentén képesek fejlődni a kártevők, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, vízzel teli kerti játékokban, virágalátétekben, madáritatókban szaporodnak. A házi kiskertekben szervezett szúnyoggyérítés nem hajtható végre, mi magunk azonban felszámolhatjuk ezeket az élőhelyeket, így akadályozva meg a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenését – írta weboldalán a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A ház körüli teendőkről az alábbi weboldalak nyújtanak tájékoztatást: 

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Hol, milyen eljárással gyérítik a szúnyogokat?
                         

Kövessen minket a Facebookon is!