Program 2024. május 15. 08:00

Honvédelmi táborok környékünkön is

Honvédelmi táborok környékünkön is
A Magyar Honvédség nyolc éve rendezi meg egyre nagyobb népszerűségnek örvendő táborait, amelynek elsődleges célja, hogy a részvevő fiatalok bepillantást nyerjenek a katonák mindennapjaiba.

Borítókép és további fotók: Honvédelmi tábor Facebook-oldala



Ebben az évben 121 tábort valósítanak meg szervezetten, 47 helyszínen, a teljes nyári szünidőben. 2016-ban, a táborok indulásának évében 321 fiatal próbálta ki magát, mára ez a szám 14-szer több – tudtuk meg Baczkó Bernadett hadnagytól. Hozzátette: a táborok 12-18 éves korú gyerekeknek, fiataloknak szólnak, amelyek nem mindennapi programokat adnak számukra és vélhetően a katonai élet megismerése alatt egyfajta kötődést is felébresztenek a pálya irányába.



Az elmúlt nyolc évben nagyon sok fejlődésen ment keresztül a program és a Magyar Honvédség minden olyan hátteret nyújt a táborok számára, amire csak lehetősége nyílik. Évenként tapasztalat-feldolgozásokat végeznek a táborok lezárása után, ahol minden pozitív és esetleg javítandó dolgot megvitatnak.



– Szeretnénk élményt, tudásanyagot és talán készségeket is átadni ezeknek a fiataloknak, akik a mindennapokban nem találkoznak hasonlóval. Nincsenek meg azok a régi szülői, nagyszülői mesék, katonákról szóló történetek, amelyek korábban általánosak voltak, a fiatalok manapság már alig találkoznak a témával a mindennapokban – fogalmazott a hadnagy.



A táborok bentlakásos, teljes ellátást nyújtó programok, ahová a szülők hétfőn elhozzák és pénteken elviszik a gyermeket. Ők pedig megtapasztalják itt a rendet, a rendszert. A foglalkozások az első naptól formaruhában zajlanak.



A feldolgozott 25 tematika mind szervesen kötődik a honvédséghez, de nagyon sok olyan tevékenységet felölel, amelyek közül választhatnak az érdeklődők. Itt valóban aktívan kiveszik a részüket a feladatokból: szakképzett oktatók vezetésével búvárkodnak, vagy akár vitorláznak, az adott tábor irányultságának megfelelően.



A környéken elérhető táborok:

Június 24-étől 28-áig Lakitelek: Hagyományőrző tábor (12-15 év)

Július 1-étől 5-éig Kecskemét: Honvédelmi sporttábor (15-17 év)

Július 1-étől 5-éig Szentes: Túlélőtábor (17-18 év)

Július 8-ától 12-éig Kecskemét: Honvédelmi sporttábor (15-17 év)

Július 8-ától 12-éig Lajosmizse: Honvédelmi sporttábor (15-17 év)

Július 15-étől 19-éig Szentes: Önvédelmi tábor (15-17 év)

Július 29-étől augusztus 2-áig: Lakitelek: Hagyományőrző – Baranta tábor (12-15 év)

További részleteket a táborokról és a jelentkezés módjáról, feltételeiről a www.honvedelmitabor.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők. Az idei évtől egy fiatal egy táborba jelentkezhet, ezzel is szeretnék megadni a lehetőséget, hogy minél többen vehessenek részt a programokon.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!