Közélet 2014. december 21. 11:30 Forrás: opusztaszer.hu

Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

Képgaléria
Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren
Felvidékről érkezett vendégekkel köszöntötték idén a karácsonyt Ópusztaszeren. Jelképes módon, Kingyesről, az egykori Feszty-birtokról érkezett nemzet karácsonyfája mellett ünnepeltek a megjelentek.

Dr. Grezsa Istvánnal, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosával fogadta Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója igazgatója a külhoni magyarság képviselőit.

Felvidéki dalokkal és karácsonyi kántálással nyitotta a Magyarok Karácsonyát Korpás Éva felvidéki előadóművész. A himnusz elhangzása után Kertész Péter így köszöntötte a vendégeket: „Az idei találkozó szimbolikus erejű, ugyanis a rendszerváltás jelképes mozzanata, a berlini fal leomlása huszonöt évvel ezelőtt történt, s most pedig itt köszönthetjük felvidéki testvéreinket, akik nem vendégként érkeztek hozzánk, hanem hazajöttek az otthonukba a barátaikhoz, családtagjaikhoz, nemzettársaikhoz. Köszönjük nekik, hogy itt vannak, s elhozták nekünk Kingyesről, a Feszty Család egykori birtokáról a Magyar Karácsonyfáját.”

Dr. Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa megnyitójában emlékeztetett a magyarság szellemi örökségére, a szeretetteli összetartásra, amely eddig nemzetünket minden körülmények között megtartotta. Az ópusztaszeri Feszty-körkép múltja hasonul a magyarok történetéhez – fogalmazott a miniszteri biztos -, annyi viszály, küzdelem ellenére is megmaradt egész valóságában gyönyörködtetni az embereket. Így mindannyiunk felelőssége az emlékezés, a hagyományok ápolása, hiszen a tradíciók visznek bennünket a jövőbe. Az elmúlt idők tanulságait megőrizve kell segítenünk a határon túli magyarságot. Valós ígéret a kormányzat nemzetpolitikai célkitűzései között, hogy minden helyzetben nyitott kapukat biztosítsunk nemzettársainknak. Az erőfeszítéseknek az önrendelkezés és az autonómia elérésének irányába kell mutatniuk – zárta gondolatait Grezsa István az ópusztaszeri ünnepélyen.

Isten hozta a felvidékeiket Ópusztaszeren – köszöntötte Farkas Sándor a vendégeket. Őszinte tisztelet illeti északi szomszédaink között élő testvéreinket – folytatta méltatásában a honatya. Nem feledhetjük, hogy külhonban, a határon túl mennyivel nehezebb magyarnak lenni ott, ahol mindennapos a harc az anyanyelv és a kultúra megőrzésért. Ahol évtizedek óta az identitásért folyik a küzdelem.

Sajnos még Szlovákia is tiltja a kettős állampolgárság jogi intézményét. Ezért tennünk kell, segíteni a felvidéki magyarokat. Nemzet és nemzet között a sérelmeket mihamarabb gyógyítani szükséges. Ezért reményeink szerint a kitüremkedő problémák feloldódnak, s a Benes-dekrétumok hatályukat vesztik. Nem szabad hagynunk, hogy az elválasztó falak megmaradjak – mondta ünnepi beszédében az országgyűlési képviselő.

A beszédek után a komárnói Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont növendékei mutattak be betlehemes játékot, majd ökumenikus istentisztelet formájában Fazekas László felvidéki református püspök és Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke tartott szentbeszédet. Az ünnepség végén ajándékokat kaptak az érkezett gyermekek a Klauzál Lions Klub jóvoltából, Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Klub örökös elnöke videó üzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Levente Péter előadóművész „Ki kopog?” című gyermekműsorával ért véget a Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren.

 

Kövessen minket a Facebookon is!