Helyi hírek 2024. május 28. 10:00

Bajban a gyümölcsfák?

Bajban a gyümölcsfák?
Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a gazdáknak az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. Kucsora Ildikó, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója szerint hazánk gyümölcs- és növénytermesztése hanyatlóban van annak ellenére, hogy a Kárpát-medencében ideális éghajlati feltételek vannak a kiváló minőségű gyümölcsök termesztéséhez.

– Ennek a negatív változásnak a legfőbb okai a megváltozott gazdasági és éghajlati tényezők. Régebben tervezhetőbbek voltak a mezőgazdasági munkák, most viszont ki vagyunk téve az időjárási nehézségeknek. Március végére elvirágzott minden gyümölcsfa, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy hónappal előrébb járt a természet, mint kellene. A késői fagyok a virágba borult növényt nagymértékben károsították, azonban a fagyvédelem igen költséges.

Milyen módszerek léteznek a fagy elleni védelemre, és miért járnak magas költségekkel?

– Például a fagyvédő gépek, fagyvédő öntözés, párásítás, kémiai anyagok alkalmazása, vagy akár a hagyományos bálaégetés az alkalmazott módszerek közé tartoznak. Ezeknek a költsége a felhasznált alapanyagok, valamint a munkaerő árával áll összefüggésben, amelyek rendkívüli mértékben megdrágultak. Egy-egy ültetvény fagyvédelme akár több tízmillió forintba is kerülhet, ami sok gazda számára nem megoldható, hiszen a tápanyagok utánpótlása és az öntözés költségei is jelentős összegre rúgnak. A szakemberek hiánya további nehézség, és magas munkabéreket idéz elő. Az elmúlt években a gépek egyre inkább próbálják pótolni a munkaerő hiányát, azonban ez sem hozott tartós megoldást.



– Hogyan próbálják fenntartani magukat a gazdák?

– Igyekeznek lépést tartani az éghajlati változásokkal és tényezőkkel. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik termelési módszereiket és a technológiákat. A fajtanemesítés célja, hogy a gyümölcsök ellenállóbbak legyenek a különböző negatív környezeti hatásokkal szemben. Ennek eredményeként olyan fajtákat hoznak létre, amik később virágoznak, ezzel együtt persze a termés is később kerül a piacra, de így talán mérsékelni tudják a károkból eredő bevételcsökkenést. A növényvédelmet ellenállóbb, rezisztens fajták alkalmazásával minimalizálják.

A biológiai növényvédelem is egyre nagyobb teret nyer. A művelési rendszer – a metszési és az öntözési mód, valamint az ültetési távolság pontos meghatározása – is segíti a negatív hatások mérséklését.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!