Helyi hírek 2024. május 15. 09:00

Betűbölcsi a születés hetén

Képgaléria
Betűbölcsi a születés hetén
Kibővített Betűbölcsivel várta az érdeklődőket a születés hete jegyében a városi könyvtár, május 14-én. A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és a Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében a szülésfelkészülésről és az újszülött első napjairól hallhattak az érdeklődők.

A megjelent kismamákat, kisgyermekes anyukákat, védőnőket Abonyi Szilvia, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a születés önmagában is egy csoda, amit fontos, hogy az első pillanattól kezdve megéljenek az édesanyák. –  A Születés Hete országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozat célja, hogy a várandósok és családjaik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak például a szülés módjának és helyének kiválasztása tekintetében – mondta.

Első előadóként Tábi-Berczeli Anett dúla, önkéntes szoptatási segítő beszélt a szülésre készülésről. – Már a fogantatással elkezdődik a felkészülés, több módon is. Egyrészt a tárgyi eszközök beszerzésével, kiságy, takaró, babajáték kiválasztásával, másrészt a szülési folyamatra való készüléssel – fogalmazott. Kiemelte azt is, hogy a felkészülés több összetevőből áll, amelyek folyamatosan változnak, ilyen például a szülés várható időpontja, a szülési protokoll, vagy a kórházi környezet. – Érdemes minél előbb tájékozódni a választott kórház felszereltségéről, intézeten kívüli szülés esetén a környékben működő bábapraxisokról, az érvényben lévő eljárásrendekről, az elérhető fájdalomcsillapítási lehetőségekről, a császármetszés folyamatáról, arról, milyen jogai vannak a szülő nőnek és milyen ellátásra számíthat szülés után. Fontos, hogy az apukákat is felkészítsük, tájékoztassuk. A felkészülés alatt érdemes online vagy személyes tanfolyamokra járni, ellátogatni az adott intézménybe, a szükséges nyomtatványokat előzetesen letölteni és átolvasni – tanácsolta. 

Dr. Preisz Fanni gyermekorvos az újszülött fogadásával kapcsolatban adott jó tanácsokat, így például beszélt a védőoltásokról, a csecsemő táplálásáról, a köldökcsont ápolásáról, az altatásról és az orvosi vizsgálatokról is. Megtudtuk, hogy az érett újszülött súlya átlagosan 3300 gramm, hossza 50-52 centiméter. Az újszülöttet születés után gyermekorvos vizsgálja meg, majd hazaengedés előtt ismét megvizsgálják. A kórházban kapják meg a kisbabák az első védőoltást is. A doktornő az aranyóra, vagyis a születés utáni elsők órák és a bőr-bőr kontaktus fontosságáról is beszélt. Elmondta, hogy a normál úton született babákat azonnal az édesanya mellkasára, míg a császármetszéssel született babákat az apuka mellkasára helyezik. Mindez a kötődés szempontjából fontos.

Hozzátette azt is, hogy hazaadást követően egy héten belül újabb gyermekorvosi vizsgálat következik, majd az első öt hónapban havonta végeznek ellenőrzést. Kéthónapos kortól elkezdik a védőoltások beadását is. A gyermekorvos arról is beszélt, hogy az újszülöttek legértékesebb táplálékforrása és legfőbb immunszerve az anyatej, az első négy-öt hónapban pedig ezen kívül semmilyen más folyadékra nincs szükségük a babáknak. A táplálás kapcsán az igény szerinti szoptatást is kiemelte, hozzátéve, hogy az első néhány hónapban a gyermeket öt óránál többet ne hagyjuk etetés nélkül. Minden etetés után, vagy akár közben is fontos a büfiztetés, hasfájós babák esetén Espumisan adható minden etetéshez. Az altatás kapcsán azt is elmondta, hogy inkább oldalt fekvő helyzetben, keményebb matracon altassuk a kisbabákat, és figyeljünk arra, hogy az ágyban ne legyen semmi olyan, amit a fejére tud húzni.

A kibővített Betűbölcsi tombolasorsolással és önfeledt játékkal zárult.

G. E

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!