Helyi hírek 2024. május 17. 16:00

Különdíjat nyert Selb László Fekete Leánykája

Különdíjat nyert Selb László Fekete Leánykája
Különdíjas lett Selb László félegyházi borász Fekete Leányka bora a Mathiász János Borrend Hegyközségi Borversenyén. A díjat május 11-én, szombaton, a kecskeméti Hungarikum Fesztivál színpadán vette át a Selb Családi Pince Bt. tulajdonosa.

Selb László lapunk megkeresésére elmondta, hogy örömmel értesült róla, hogy különdíjjal jutalmazták borát. Különösen fontos számára az elismerés abból a szempontból is, hogy Magyarországon egyedüliként kezdte meg az őshonos magyar szőlőfajta, a Fekete Leányka termesztését és feldolgozását.



A fajtát erdélyi területeken ezer éve ismerik. Ott, Csíkszeredán találkozott vele először a borász is a nyolcvanas években, egy családi kirándulás alkalmával. Azonnal felfigyelt a szeder és a meggy ízéhez hasonló, kerek bukéval rendelkező, kiváló színanyagú italra. Az Arad melletti Ménesi borvidéken, Balla Géza Pincészete nyújtott később segítséget Lászlónak, hogy a fajtával itthon is dolgozhasson. A tulajdonos, dr. Balla Géza adott számára szaporítóanyagot, majd hosszas engedélyeztetési procedúra után, 2017-ben megérkezett Kiskunfélegyházára a Fekete Leányka.



A Selb Családi Pince Bt. számos bora volt már díjnyertes az elmúlt években, amelyekből kiemelkedő a Nemzetközi Kékfrankos Fesztiválon, Szekszárdon elért aranyérem. Mindezek mellett 2014-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntést adományozott Selb Lászlónak a Kunsági Borvidék, a kiskunfélegyházi térség szőlőtermelése és szőlőtermelői érdekében végzett több évtizedes munkájáért. A Fekete Leányka a Petőfi-emlékévnek is fontos szereplője volt városunkban, ugyanis a limitált kiadású Petőfi-bor ebből a fajtából készült.



Selb László elmondta, hogy a birtokán termesztett Fekete Leányka, Olaszrizling, Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Chardonnay, Cabernet Sauvignon szőlőfajtákkal dolgoznak a mai napig, ezekből készül bor évről-évre. A vele járó munkákat néha már nehéznek érzi, de boldogan mesélte, hogy a családban új borászgeneráció készülődik a nagy feladatra: unokája ennek a hivatásnak kívánja szentelni az életét, és már meg is kezdte szakmai tanulmányait.

Z. A.
        

Kövessen minket a Facebookon is!