Helyi hírek 2024. május 18. 10:00

Háromméteres Móra-mellszobor készül homokból a főtéren

Képgaléria
Háromméteres Móra-mellszobor készül homokból a főtéren
Megnyílt a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás május 17-én, a Petőfi-téren. Az egyedülálló tárlat során Monostori Ferenc szobrászművész több mint háromméteres Móra-szobrot készít homokból, ami a tervek szerint az első fagyokig marad a téren.

Sok-sok éve zajlik már városunkban a Miénk itt a tér városi rendezvény, amely Lantos Szabolcs ötletéből valósult meg, és minden alkalommal nagy sikert aratott a félegyháziak körében. Olyan esemény ez, ahol a rendezők fantáziája nyomán a művészi alkotások, a különleges műtárgyak, fotók, szobrok, festmények, ritkán látható körülmények közt szemlélhetők meg. Idén Monostori Ferenc szobrászművészt köszönthetjük, aki homokból készíti alkotásait. A művész szombattól jövő hét péntekig dolgozik alkotásán, amiből Móra Ferenc portréja bontakozik ki. Félegyháza közönsége lépésről lépésre figyelemmel kísérhet a monumentális homokszobor építését. A mű elkészülte jövő hét szombatra várható, s miután ez az év Móra-év Kiskunfélegyházán, ezért a Mórák találkozóján adják át a közönségnek.

A tárlat megnyitóján Csányi József polgármester köszöntötte az érdeklődőket.

– 2024 jelentős év az életünkben, hiszen szeretett városunk, Kiskunfélegyháza 250 évvel ezelőtt kapta meg a mezővárosi rangot Mária Terézia királynőtől. Szerettük volna ezt a rendkívüli alkalmat kicsit rendhagyó, a városlakóknak érzelmi és kulturális vonatkozásban is sokat nyújtó rendezvényekkel ünnepelni. Olyan programokkal, amelyek által közelebb kerül a városlakók szívéhez Félegyháza, és közelebb kerülünk egymáshoz mi, emberek is. A Miénk itt a tér rendezvény minden évben tartogat számunkra meglepetéseket. Többek között olyan alkotókat és műveket, amelyeket korábban még nem láttunk.

Móra Ferenc személye egy kicsit háttérbe szorul Petőfi mellett, miközben épp annyira méltó a félegyháziak szeretetére, figyelmére. Arcvonásai most homokból formálódnak meg, nyílt színen, és a folyamatot bárki figyelemmel kísérheti. Úgy gondolom, hogy mindannyian nagy kíváncsisággal és érdeklődéssel várjuk, hogy elkészüljön ez az alkotás, és azt hiszem, hogy Monostori Ferenc személye és tehetsége a garancia arra, hogy nem fogunk ezúttal sem csalódni – fogalmazott a város első embere.

Monostori Ferenc szobrászművész 2003-ban, Portugáliában ismerkedett meg a homokszobrászattal, azóta hazánkban és a világ különböző pontjain kápráztatja el közönségét olykor hatalmas méretű alkotásaival. A Petőfi-téren felállított tárlat fotókon mutatja be a művész korábbi műveit, így például Teréz anya, II. János Pál pápa, Dzsingisz-kán és Leonardo da Vinci alakját. Monostori Ferenc kisplasztikái az Art-Turkában tekinthetők meg május 27-éig.

A szervezők – gondolva a legkisebbekre – egy kis homokozót is kialakítottak a Petőfi-téren, ahol – ellesve Monostori Ferenc kulisszatitkait – akár a lelkes művészjelöltek is alkothatnak.

A megnyitón hangszeren közreműködött Sevecsek Béla.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton   
           

Kövessen minket a Facebookon is!