Helyi hírek 2024. május 22. 16:00

Könyvtársarok – Tisztelet őseinknek!

Könyvtársarok – Tisztelet őseinknek!
A Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál május 17-e és 26-a között remek programokat kínál a félegyháziaknak. Ez a hét alkalmas arra is, hogy felidézzük őseink tetteit.

1526-ban a török kifosztotta és felégette a középkori Félegyházát, a következő másfél évszázadban pusztaként emlegették. 1743-ban a Kiskunság lakatlan területeinek benépesítésére telepítési felhívást bocsátottak ki. Bánkiné dr. Molnár Erzsébet egy véletlen folytán találta meg Kiskunfélegyháza újratelepítőinek 1744. évi lajstromát. Ez az első lakosi összeírás, amelyben 289 főt vettek nyilvántartásba, többségük a Jászságból érkezett. 



Bár a szerzők a Kiskunfélegyháza helyismereti könyve című munkát a 14–18 éves korosztálynak szánták, azok a felnőttek is haszonnal forgathatják, akik szeretnének többet tudni városunk újratelepítés előtti és utáni időszakáról, így a redempcióról (önmegváltásról) vagy arról, melyek voltak azok az eredmények, amelyeket elismerve Mária Terézia mezővárosi rangot adományozott településünknek. 



Akik az ismeretszerzés könnyedebb formáját választják, az olvasás helyett inkább a régi képeslapokban, fényképekben gyönyörködnének, azok figyelmébe ajánljuk a Félegyháza anno… című kiadványt. Az igényes kötet őrzi az ismerős vagy a már felismerhetetlen városrészek képeit, az elődök arcát, közvetíti a régvolt hétköznapok, ünnepek hangulatát. Mindhárom mű megtalálható a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, helyben lapozgathatók vagy beiratkozás után kölcsönözhetők is. 
            

Kövessen minket a Facebookon is!