Helyi hírek 2024. május 23. 14:00

Kultúrsarok – Az alkotásokban élő hagyomány

Kultúrsarok – Az alkotásokban élő hagyomány
Május 25-én, szombaton 17 órakor nyílik meg a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület önálló tárlata a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Borítókép: archív

A kiállítás illeszkedik városunk egyik legkiemelkedőbb eseményéhez, a Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál programsorozathoz, amelyet május 17-étől 26-áig rendeznek meg. Méltóképpen megünnepelve Kiskunfélegyháza mezővárosi rangra emelkedésének 250. évfordulóját.
A hagyományok megőrzése, a paraszti kultúra ápolása már alapítása óta legfőbb célja a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesületnek, amely napjainkra mintegy 20 népi mesterséget és több tucat kitüntetett és díjazott alkotót foglal magába. Az egyesület idén több helyszínen is bemutatja a „Két víz köze – Értékek a Duna-Tisza közén” című vándorkiállítását, hogy ráirányítsa a figyelmet a népművészet szépségére és sokszínűségére.

A Móra Ferenc Művelődési Központban kialakított tárlat a térség legkiemelkedőbb művészeinek alkotásait hozza el a népművészet kedvelőinek: fafaragások, népi ékszerek, bábok, mézeskalácsok, szövések és fonások, különleges hangszerek fogják színesíteni a kiállítást. A kiállított tárgyak egy-egy ablakot nyitnak a magyar hagyományok el nem feledett világára, a falusi élet érzékenységére és kifinomultságára. A tárlatot a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület elnöke, Berei Andrea nyitja meg, amíg az alkotásokra való ráhangolódást a Padkaporos Táncegyüttes rövid műsora alapozza meg.
A megnyitóra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

                               

Kövessen minket a Facebookon is!