Helyi hírek 2024. május 24. 08:00

Körkérdés: Bankkártya, vagy készpénz?

Körkérdés: Bankkártya, vagy készpénz?
A pénzügyi tudatosság anyagi biztonságunk alapja. Azt viszont, hogy mitől tartjuk biztonságosnak pénzügyeinket, korunk, a családból magunkkal hozott mintáink is befolyásolják. A digitális fejlődés sokaknak alapvetően alakította át fizetési szokásait, mások ragaszkodnak a jól bevált módszerekhez. A fiatalabb generáció inkább bankkártyát és mobilfizetést használ, míg az idősebbek gyakran a készpénzt részesítik előnyben – derült ki Körkérdés rovatunkból, amikor fizetési szokásaikról kérdeztük a félegyháziakat.  

Bertus Erika (43)
– Minden költséget banki alkalmazáson keresztül intézek, beleértve a postai csekkeket, a közös költséget és a lányom különóráit. Szinte egyáltalán nem használok készpénzt. Emellett az egyik legnépszerűbb internetes bankszolgáltatást is használom, amelyre mindig csak annyi pénzt töltök fel, amennyi az aktuális kiadásaimhoz szükséges. Ez külföldön is biztonsággal használható.



Borsos Anna Mária (74)
– Annak ellenére, hogy nyugdíjam a bankszámlámra érkezik, minden hónapban kiveszem és inkább a készpénzhasználatot részesítem előnyben. Ennek az az egyik oka, hogy jobban szeretem, ha látom, mekkora összegből gazdálkodom, valamint az internetes visszaélések is eltántorítanak a világhálós bankolástól. Többek között azért is, mert a jelszavak megjegyzése gondot okoz számomra.



Tóth Ádám (48)
– Szinte minden pénzügyi tranzakciót bankkártyával, vagy mobilalkalmazáson keresztül intézek, mert nagyon kényelmes és gyors. Két tinédzser gyermekünknek is banki átutalással adjuk a zsebpénzt, így ha iskolában vannak és megkívánnak valamit, megvehetik. A komolyabb kiadásokat természetesen előre megbeszéljük, így biztonságban tudhatom a pénzüket. Nagyon szeretünk kirándulni a családdal. Nemrég egy rövid túránk során különösen jól jött a bankkártya: az autónk lerobbant és a javíttatás sokba került volna, de mivel nem volt nálunk elég készpénz, a bankkártyánknak köszönhetően ki tudtuk fizetni a szerelés költségét és épségben hazaértünk.



Görgei Ivett (13)
– Még nincs bankkártyám, ezért inkább készpénzt használok. Ha az internetről rendelek, utánvéttel fizetek. A megtakarított pénzemből a jogosítvány megszerzését tervezem finanszírozni, hogy ezzel is segítsek minimalizálni a szüleim költségeit.

V. B.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!